В Україні збільшать розмір гарантованої виплати вкладникам банків, що лопнули / фото УНІАН

Фонд гарантування вкладів розробив низку законодавчих ініціатив для повернення коштів великим вкладникам збанкрутілих банків за вкладами вище гарантованого відшкодування у 200 тисяч гривень.

Читайте такожФонд гарантування має намір стягнути з власників банків-банкрутів 80 мільярдів гривень

Як повідомили в прес-службі фонду, ці ініціативи спрямовані на те, щоб змусити колишніх акціонерів, пов'язаних зі збанкрутілим банком осіб та його керівників відшкодувати завдані збитки.

Відео дня

В рамках цих ініціатив фонд пропонує продовжувати ліквідацію банку до завершення продажу всіх його активів.

Непогашені вимоги кредиторів після продажу активів і завершення ліквідації банку фонд пропонує стягувати з колишніх власників, пов'язаних з банком осіб та керівників фінустанови.

При цьому, передбачено можливості позасудового врегулювання, включаючи поступку прав вимоги та укладення мирової угоди.

Як повідомляв УНІАН, у ході очищення банківської системи України за 2014-2017 роки Національний банк прийняв рішення про виведення з ринку стосовно 96 банків. Фонд виплатив вкладникам цих банків близько 90 мільярдів гривень гарантованого відшкодування.

Обсяги виплат великих вкладів понад 200 тисяч гривень, які за законодавством відшкодовуються за рахунок продажу активів банків, незначні з причини низької якості цих активів.

За оцінками Фонду гарантування, пережита банківська криза обернулася для держави, великих вкладників і бізнесу збитками в 190-200 мільярдів гривень.