Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про вдосконалення функцій державного регулювання ринків фінансових послуг («спліт»), що передбачає ліквідацію Нацкомісії держрегулювання ринків фінансових послуг і розподіл її функцій між Національним банком і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Читайте такожБанк не має права передавати борг фізособи колектору без попередження - НБУ

Як повідомляється на сайті Верховної Ради, закон підписаний сьогодні, 16 жовтня.

Відео дня

Згідно із законом, нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових та факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній перейдуть до НБУ, тоді як НКЦПФР займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.

За інформацією НБУ, він отримає повноваження з регулювання небанківського фінансового сектора з 1 липня 2020 року. Зокрема, під нагляд НБУ перейдуть близько 1900 фінустанов.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада в липні 2016 року прийняла в першому читанні законопроект про консолідацію держрегулювання ринків фінансових послуг («спліт»). Закон був прийнятий в цілому лише через 3 роки, вже новим складом парламенту.