Нацбанк прогнозує зростання ВВП України в 2020 році на рівні 3,5-3,7% / фото УНІАН

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в базовому макроекономічному прогнозі на 2020 рік закладає показник інфляції в 5,5%.

Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Ніколайчук під час брифінгу, присвяченого новому макропрогнозу, який підготувало міністерство.

Читайте такожУ Нацбанку розповіли, що відбувається з цінами

Відео дня

«Міністерство економіки переглядає прогноз щодо інфляції в бік зниження, наближає його до цілей Національного банку. Ми, як і Національний банк, вважаємо, що вже в наступному році інфляція знизиться до цільового коридору. Щодо споживчої інфляції на кінець наступного року ми очікуємо 5,5%», - сказав він.

Також Мінекономрозвитку і Нацбанк в своїх прогнозах на 2020 рік прогнозують, що зростання валового внутрішнього продукту України становитиме від 3,5 до 3,7%.

Про це під час брифінгу заявив міністр розвитку економіки Тимофій Милованов.

«Ми свій прогноз подаємо на Кабмін найближчим часом, і він буде опублікований після того, як Кабмін його ухвалить. Національний банк також свій прогноз готує і вносить відповідні зміни. Україна матиме в цих прогнозах цифру на 2020 рік у різних прогнозах 3,5-3,7%», - сказав він.

Новий макроекономічний прогноз має затвердити Кабінет міністрів на своєму засіданні цього або на наступного тижня.

Милованов наголосив, що в оновленому макроекономічному прогнозі на 2020 рік передбачає, що зростання валового внутрішнього продукту України може становити як 3,7% (консервативний сценарій), так і 4,8% (оптимістичний сценарій).

«З нашої точки зору, 3,7 - це консервативний сценарій. Якщо буде більше зовнішніх і внутрішніх інвестицій і фінансова система України почне кредитувати активно реальний сектор, а це залежить від бізнес-клімату. Якщо бізнес-клімат продовжуватиме поліпшуватись, інвестиції зростатимуть, то економічне зростання може бути вищим», - сказав він.

«4,8 ми ставимо в оптимістичному сценарії, але це сценарії. Ми не можемо розділити, з якою ймовірністю який сценарій розвиватиметься», - додав він.

При цьому міністр зазначив, що різниця між прогнозами обумовлена рівнем інвестицій в економіку.

Як повідомляв УНІАН, згідно з консенсус-прогнозом експертів державних і недержавних інституцій, зростання валового внутрішнього продукту України в 2020 році становитиме 3,2%, тоді як раніше цей прогноз становив 3%.

2 вересня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що завданням нового уряду є зростання української економіки як мінімум на 40% за п'ять років. За його словами, для забезпечення завдання Кабміну щодо збільшення економічного зростання на найближчі п'ять років, ВВП України в 2020 році має зрости на 5%, а в 2021-2024 роках - збільшуватися як мінімум на 7% за рік.