Законопроект №2426, що передбачає комплекс заходів щодо детінізації українського ринку лому чорних металів, позитивно вплине на галузь, вважає Володимир Бублей, президент Української асоціації вторинних металів («УАВтормет»).

«Я вважаю, що законопроект позитивно вплине на ринок. По-перше, він прибирає в законі «Про металобрухт» колізії, які було неможливо виконувати. Наприклад, поділ брухту на промисловий і побутовий, яке є, але такого переліку лому немає. По-друге, під час турборежиму 2014 року Верховна Рада скасувала ліцензії закону «Про ліцензування». А акти обстеження залишилися, так як не промоніторили все чинне законодавство», - сказав він в інтерв'ю Бізнес-порталу UAprom.

Крім того, за його словами, цим законопроектом збір і заготівля металобрухту виводяться з-під поняття операція з металобрухтом. «Це стосується первинного ринку заготівлі брухту, де зосереджена основна корупційна складова. Саме точки приймання, скажімо так, «кришуються» правоохоронними органами», - зазначив Бублей.

Відео дня

Президент «УАВтормет» також нагадав, що зараз є вимога, згідно з якою навіть пункти приймання брухту, які просто збирають сировину і переміщують її на велике переробне підприємство, повинні відповідати певним вимогам.

«Наприклад, показувати, що в штаті є кваліфікований персонал, що є підйомні механізми і дороге брухтопереробне обладнання. Але навіщо це треба, якщо ти не переробляєш металобрухт?», - підкреслив він.