Ілюстрація REUTERS

Поточне ослаблення національної валюти України до долара є рядовою подією на тлі бурхливого зростання минулого року, але за відсутності прогресу у відносинах з Міжнародним валютним фондом гривня може впасти більш істотно.

Читайте такожЧому падає курс гривні: експерти назвали причини

Про це йдеться в коментарі аналітика інвестиційної групи «Універ» Михайла Федорова, переданому УНІАН.

Відео дня

«Відкат» ціни на третину можна назвати цілком пересічною подією. Така корекція не говорить про якісь глобальні зміни в ситуації. «Відкат» курсу до позначки 25,2 гривні за долар можна вважати простим відскоком після бурхливого зростання минулого року. І навіть зниження гривні аж до позначки 26 гривень за долар буде укладатися в рамки локального циклу зниження, без зміни загальної тенденції щодо зміцнення гривні. А говорити про злам зростаючого тренду гривні можна буде вже після того, як курс перевищить 26 гривень за долар», - зазначив експерт.

За його словами, торішнє зміцнення гривні зумовлене насамперед макроекономічною стабілізацією в останні 2-3 роки, для якої найбільш важливим маяком залишається співпраця з Міжнародним валютним фондом.

«Ринок чекає конкретний результат у вигляді фінального схвалення нової програми співпраці МВФ і України. А поки результату немає, абсолютно справедливо, що курс гривні почав локальне зниження. Я очікую, що якщо МВФ затвердить нову програму найближчим часом, то ослаблення гривні обмежиться рівнем 25,2 гривень за долар. Якщо ж програма не буде схвалена найближчим часом, то вже навесні курс може досягти 26 гривень за долар. Якщо ж програма не буде схвалена до літа, то це буде серйозною загрозою для макроекономічної стабільності країни», - додав експерт.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України на четвер, 30 січня, встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 24,85 грн/дол., що на 13 копійок нижче за попередній показник.

Таким чином, українська гривня знизилася до долара третій день поспіль – після падіння на 27 копійок за курсом на вівторок і на 12 копійок – на середу.