Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада провалила голосування за скасування підвищення річного ліміту граничного доходу для фізосіб-підприємців, а також скасування інших змін до Податкового кодексу, прийнятих 16 січня цього року.

Читайте такожФОПи зможуть платити податки на платформі OpenDataBot

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідне рішення проголосували тільки 84 народних депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Як повідомила депутат фракції "Голос" Галина Васильченко, багато ФОПів вже очікують підвищення лімітів у зв'язку з прийняттям цих податкових змін.

"Якщо ми приймемо цю постанову, все буде скасовано. Ми однозначно не будемо її підтримувати, бо розуміємо, наскільки важливим є підвищення лімітів для ФОПів. Також ми переконані, що цей закон передбачає деофшоризацію і деолігархізацію", - сказала вона із залу.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня Верховна Рада ухвалила два пов'язані закони про зміни до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей у податковому законодавстві №1210 і №1209-1.

Зокрема, ці закони підвищують ліміт граничного доходу фізичних осіб-підприємців 1-3 груп до 1 млн грн, 5 млн грн і 7 млн грн на рік відповідно, тоді як раніше ці ліміти становили 300 тис. грн, 1,5 млн грн і 5 млн грн відповідно.

Також закони передбачають підвищення ставки акцизу на тютюнові вироби для нагріву в 2021 році до 1454,33 грн за 1000 штук (зараз сума акцизу - 342 грн). Щорічно ставка акцизу підвищуватиметься на 20% до 2024 року, досягнувши 2516,54 за 1000 штук.

Крім того, закони скасовують "соєві поправки" і дають змогу українським експортерам отримувати відшкодування ПДВ на сою та ріпак.