Ілюстрація REUTERS

Китайський коронавірус матиме короткостроковий ефект на світові ринки і глобальну економіку, що слабо позначиться на економіці України і привабливості активів країн, що розвиваються, для міжнародних інвесторів.

Читайте такожCNN: Китай може втратити 60 мільярдів доларів через смертельний коронавірус

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України, опублікованому на сайті регулятора.

Відео дня

У НБУ нагадали, що швидке поширення коронавірусу в Китаї та безпрецедентні заходи безпеки у вигляді ізоляції цілих міст з багатомільйонним населенням призвели до посилення паніки на світових товарних і фінансових ринках.

"Враховуючи попередній досвід і швидкість впровадження заходів китайською владою, очікується, що спалах захворюваності матиме короткостроковий ефект як на світові ринки, так і на глобальну економіку. Це погано позначиться на економіці України та привабливості активів країн, у тому числі українських, для міжнародних інвесторів", - йдеться у звіті.

Водночас зазначається, що існує ризик тривалішого впливу на світову економіку і відчутних наслідків для економіки України, насамперед через погіршення кон'юнктури на світових фінансових ринках в рік пікових виплат за зовнішніми зобов'язаннями.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк зберіг прогноз зростання реального ВВП України у 2020 році на 3,5%. Прогноз на 2021 рік також залишається незмінним – на рівні 4%. У 2022 році Нацбанк очікує зростання економіки на 4%.

Зростання реального ВВП України в третьому кварталі 2019 року становив 4,1% в річному вираженні. Очікуваний показник зростання за підсумками 2019 року загалом на рівні близько 3,5% стане максимальним за останні 8 років.

За останніми прогнозами, Міжнародний валютний фонд очікує зростання економіки України у 2020 році на 3%, Світовий банк – на 3,7%.

Уряд України прогнозує зростання реального ВВП України в поточному році на 3,7%, проте планує перегляд своїх прогнозів.