УНІАН

Україна на перший погляд здається в’язнем негативних заголовків. Виконавчий директор «ПриватБанку», націоналізованого в 2016 році з «дірою» на рахунках на 5,5 мільярдів доларів, застеріг про можливий початок відтік капіталу й обвалу валюти, якщо президент Володимир Зеленський не заступиться за продовження очищення в банку. Минулого тижня наступ російських сил на Донбасі став причиною боїв, яких країна не бачила багато місяців.

Також Україна проти своєї волі була втягнута в скандал навколо імпічменту президента США Дональда Трампа. Однак, за лаштунками українські економічні новини виявилися здебільшого позитивними, - пише Financial Times. Видання пише, що Україна видужує після обвалу, який стався після революції й військового вторгнення Росії шість років тому. Деякі експерти переконані, що у Києва тепер з’явився реальний шанс економічного злету вперше за багато років.

Читайте такожМінекономіки прогнозує зростання ВВП України на 3,7% у 2020 році – Милованов

Відео дня

Минулого місяця Київ розмістив боргові папери на 1,25 мільярда євро з процентною ставкою 4,37%. Це приблизно половина від тієї ціни, за якою Україна брала позики ще рік тому. За підтримки зміцнення гривні на 17% валютні резерви у січні досягли свого найвищого показника з 2012 року. Державний борг скоротився з 81% від ВВП в 2016 році до 51%.

Видання пише, що основа для цих процесів була закладена за президенства Петра Порошенка. Попри всі недоліки, його уряд зміг вирішити деякі складні проблеми й заплатив за це політичну ціну. Ціни на газ були підняті до ринкового рівня, що завдало болю споживачам, але пішло на користь державним фінансам. Національний банк отримав повну свободу дій у очищенні сумнівного й неефективного банківського сектору. Були запроваджені антикорупційні заходи, які повільно починають приносити плоди. Гроші, які заробітчани прислали додому з-за кордону, теж допомогли. Дослідження Світового банку показало, що українці увійшли в п’ятірку найбільших груп іноземної робочої сили. Від одного до двох мільйонів громадян України працює лише в Польщі. Це зробило їхню батьківщину найбільшим отримувачем грошових переказів у Європі. В 2018 році українці переслали додому 14,4 мільярди доларів.

Читайте такожСтало відомо, скільки грошей українські заробітчани переказали додому минулого року

Цей потік скоротився до 12 мільярдів минулого року, оскільки українці почали повертатися додому на тлі зростання економіки України на приблизно 4% і збільшення реальних зарплат в 2019-му на 10%.

Після того, як Володимир Зеленський став президентом України минулого року, а його партія «Слуга народу» здобула парламентську більшість, Київ почав ухвалювати реформаторські закони з такою швидкістю, що міжнародні партнери почали непокоїтися за якість цих рішень. Велика зміна в країні має відбутися до жовтня: українцям дозволять купувати й продавати родючі землі після скасування довготривалого мораторію. Також вони зможуть закладати землю під заставу, щоб мати змогу отримати дешеві позики.

Читайте такожМінекономіки досі не прорахувало економічний ефект від відкриття ринку землі - нардеп

Видання очікує, що це дозволить підвищити результативність аграрного сектору й харчової промисловості. Однак, перед Україною стоять певні ризики. Й найбільший з них – це мстивий Кремль. Володимиру Путіну неприємно спостерігати за тим, як економіка України зростає швидше, ніж російська. І це після зміни українських політичних еліт шляхом проведення чесних виборів в той час, як режим Путіна тримає Росію під контролем вже 20 років. Без миру на Донбасі на умовах, які Київ може прийняти, останній спалах боїв здається нагадуванням того, за які ниточки Москва ще може смикати.