Ілюстрація REUTERS

В Україні набули чинності нові нормативи обов'язкового резервування для банків, які залежать від валюти залучених коштів, а не від їх терміновості.

Читайте такожУкраїнські економічні заходь почали переносити через коронавірус

Як повідомляється на сторінці Національного банку України в соцмережі Facebook, для гривневих коштів діє нульова ставка резервування, а для валютних - 10%.

Відео дня

"Банки вже зараз зможуть вивільнити додатково близько 6 мільярдів гривень і спрямувати їх на кредитування. Крім того, їм стане ще вигідніше залучати кошти саме в гривні, адже під них вже не доведеться формувати резерви. Також банки отримали стимул надалі знижувати ставки за депозитами й, відповідно, видавати дешеві кредити в національній валюті", - наголошується в повідомленні.

За оцінками регулятора, вища ставка резервування для валютних коштів зробить їх залучення банками менш привабливим і знизить роль іноземної валюти в економіці.

Як повідомляв УНІАН, українські банки слідом за зниженням облікової ставки Національного банку істотно знизили ставки за кредитами та депозитами.

За інформацією першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової, найвідчутніше знизили ставки іноземні банки - в середньому до 12,7% річних, тоді як в інших групах банків ставки знизилися не так істотно - до 19-19,9% річних.