Ілюстрація REUTERS

Українські компанії та громадяни за п'ять робочих днів у березні купили 2,1 мільярда доларів, при цьому більша частина валюти була куплена бізнесом для оплати за контрактами та платежів за боргами.

Читайте такожНацбанк пообіцяв покращення ситуації з готівковою валютою

Про це заявив заступник голови Національного банку України Олег Чурій в ході брифінгу.

Відео дня

"Якщо дивитися з початку минулого тижня, тобто до початку кризових явищ, і до понеділка, то за п'ять робочих днів загальний попит становить 2,1 мільярда доларів, з яких населення купило 300 мільйонів доларів, нерезиденти – лише 8 мільйонів доларів. Більша частина валюти була куплена українськими компаніями для оплати за імпортними контрактами та платежів за борговими зобов'язаннями", - сказав Чурій.

За його словами, на сьогодні від'ємне сальдо інтервенцій НБУ становить трохи нижче мільярда, а міжнародні резерви на достатньому рівні у 25 мільярдів доларів.

"Ми й надалі будемо проводити нашу політику щодо згладжування коливань, оскільки це дуже важливо для збереження стабільності на валютному ринку", - підкреслив Чурій.

Також він зазначив, що НБУ продає стільки валюти, скільки потрібно ринку, і на кінець дня не залишається незадоволених заявок, тому на міжбанківському ринку на сьогодні немає панічних настроїв.

Як повідомляв УНІАН, вчора, 16 березня, НБУ продав на міжбанківському валютному ринку 238 мільйонів доларів США. На минулому тижні регулятор витратив на підтримку гривні 981,6 мільйона доларів.

Міжнародні резерви України на початок березня склали 26,6 мільярда доларів, що на 5% вище показника на початок року.

У 2019 році Нацбанк поповнив резерви допомогою покупки валюти на міжбанківському валютному ринку на 7,9 мільярда доларів.