Ілюстрація REUTERS

Лідери дев'яти країн Євросоюзу, включаючи Францію, Італію та Іспанію, закликали ЄС домовитися про єдиний борговий інструмент для залучення коштів на підтримку сфери охорони здоров'я та економік в цілому в боротьбі з коронавірусом.

Читайте такожУ МВФ дали прогноз, коли економіка світу одужає від наслідків пандемії коронавірусу

Про це йдеться у листі, з яким ознайомився Рейтер.

Відео дня

У четвер лідери ЄС проведуть третю відеоконференцію на тему коронавірусу.

Голова Європейського центробанку Крістін Лагард під час відеоконференції у вівторок попросила міністрів фінансів єврозони серйозно розглянути разовий випуск "коронабондів", щоб допомогти боротися з впливом епідемії коронавірусу, повідомили два чиновники.

Міністри в цілому підтримали ідею про те, що уряди можуть звернутися за кредитною лінією з екстреного фонду єврозони в розмірі близько 2% від обсягу своєї економіки на заходи з боротьби з економічними наслідками епідемії коронавірусу.

"Нам потрібно працювати над єдиним борговим інструментом, який буде випущений одним із європейських інститутів для залучення коштів на ринку", - йдеться в листі від 25 березня.

"Цей єдиний борговий інструмент повинен мати достатній розмір і тривалий термін погашення, щоб бути повністю ефективним і уникати ризиків, пов'язаних з пролонгацією, як зараз, так і в майбутньому", - йдеться в листі президенту Європейської ради Шарлю Мішелю.

У листі, також підписаному лідерами Португалії, Ірландії, Люксембургу, Словенії, Бельгії, Греції, міститься заклик до ЄС "вивчити інші інструменти, такі як конкретне фінансування витрат, пов'язаних з коронавірусом, у бюджеті ЄС на 2020 та 2021 роки.