Коронавірус б'є не лише по людях, а й по бюджетах країн / Ілюстрація REUTERS

Епідемія коронавірусу стала не лише медичною, але й економічною проблемою. Закриті кордони та карантинні заходи принесуть світовій економіці колосальні збитки, а уряди країн та МФО тим часом виділяють мільярди доларів на боротьбу з епідемією і підтримку своїх економік.

За оцінками експертів Bloomberg в результаті пандемії СOVID-19 світова економіка може втратити близько 2,7 трлн доларів.

УНІАН зібрав інформацію про те, які ресурси уряди країн виділяють на подолання кризи, і як із цим справи в Україні.

Відео дня

Читайте такожУ Китаї після карантину відкрили перший кінотеатр, але люди не прийшли

Китай

Друга економіка світу і глобальний промисловий гігант, Китай першим зіткнувся з кризою через коронавірус. Навіть коли епідемія здавалася винятково китайською проблемою, аналітики попереджали про те, що її наслідки відгукнуться всьому світу.

Ще в лютому стало відомо, що Китай виділить на боротьбу з коронавірусом понад 10 млрд доларів. Це кошти, виділені китайською владою на всіх рівнях, які були витрачені на діагностику та лікування хворих людей.

Коли в країні зупинилися заводи, уряд запустив масштабну програму підтримки виробників коштом податкових послаблень і кредитування на пільгових умовах.

Податкові пільги торкнулися транспортних і туристичних компаній, а компанії, що працюють в сфері доставки, були звільнені від сплати ПДВ.

Минулого тижня стало відомо, що Народний банк Китаю влив у банки країни близько 79 млрд доларів, а також скоротив банкам норму обов'язкових резервів, щоб підтримати національну економіку на тлі погіршення ситуації у світі.

США

У США поки зафіксовано не більше 6 тисяч випадків зараження. Проте, вже 6 березня Сенат США схвалив виділення 8,3 млрд доларів на боротьбу з епідемією.

Тим часом Трамп дав доручення забезпечити кредитами компанії, постраждалі від коронавірусу, для чого запропонував збільшити програму кредитування на 50 млрд доларів.

Також було вирішено надати підтримку авіакомпаніям, які терплять збитки через закриті кордони.

13 березня президент США Дональд Трамп оголосив у країні надзвичайний стан. Це рішення відкрило місцевій владі доступ до 50 мільярдів доларів, відкладених на усунення наслідків стихійних лих.

Були прийняті і більш специфічні заходи. Так, США закуплять додаткову партію сирої нафти, щоб підтримати стратегічний резерв країни.

У період епідемії не будуть нараховуватися відсотки на позики на навчання в коледжі.

Федеральна резервна система США тим часом вживає заходів з порятунку американської фінансової системи.

У понеділок стало відомо, що ФРС вирішила знизити цільовий діапазон ставки по федеральних фондах практично до нуля: 0-0,25%. Ставка буде утримуватись на цьому рівні, поки регулятор не вирішить, що «економіка перенесла останні події і рухається до досягнення цілей максимальної зайнятості та цінової стабільності».

Крім того, ФРС оголосила про цілу низку додаткових заходів із захисту економіки від наслідків епідемії:

У найближчі місяці буде збільшено портфель державних облігацій США щонайменше на $500 млрд, а портфель іпотечних облігацій, що випускаються напівдержавними агентствами Ginnie Mae, Fannie Mae і Freddie Mac, — щонайменше на $200 млрд;

Фактично, регулятор повернувся до «кількісного пом'якшення» (QE), три раунди якого були проведені з 2008 року. Скупка цінних паперів покликана знизити процентні ставки в економіці, щоб пожвавити кредитування.

Своєю чергою, Федеральний резервний банк Нью-Йорка минулого тижня запропонував понад $1 трлн у рамках операції РЕПО.

Всі ці заходи спрямовані на підтримку економіки і високої зайнятості в умовах глобальної економічної кризи.

Читайте такожУ Канади оголосили про випуск пробної вакцини проти коронавірусу

Канада

Прем'єр Джастін Трюдо має намір виділити на боротьбу з коронавірусом і його наслідками мільярд доларів. 500 мільйонів – на закупівлі медобладнання і засобів діагностики. 275 мільйонів доларів - на дослідження вакцини.

Європа

В Європі вибухнула епідемія хвороби, особливо гострий період переживає Італія – зараз там від коронавірусу щодня гинуть сотні людей. 13 березня Єврокомісія знизила прогноз ВВП на 2020 рік з 1,4% до -1%, оцінивши збиток від коронавірусу в 2,5%.

Якщо в лютому в ЄС були наміри виділити на боротьбу з хворобою 232 мільйони євро, то зараз розглядають великий пакет заходів на 37 мільярдів євро.

За словами президента ЄК Урсули фон дер Ляйєн, ці кошти підуть на охорону здоров'я, а також підтримку малих та середніх підприємств, які постраждали від кризи особливо сильно.

Європейський фонд інвестицій гарантує виділення кредитів обсягом 8 мільярдів євро для приблизно 100 тисяч підприємств малого бізнесу.

Тим часом, міністри фінансів Євросоюзу розглядають можливість використання Фонду фінансової стабільності (ESM) для подолання наслідків кризи. Зараз фондом сформований резерв у 410 млрд євро.

Велика Британія

Мінфін Великої Британії у зв'язку з епідемією має намір витратити на заходи зі стимулювання економіки країни 30 млрд фунтів стерлінгів ($38,8 млрд).

Уряд підготував для бізнесу зниження податків та вигідні умови кредитування.

Банк Англії – центральний банк Великої Британії 11 березня знизив рівень ключової ставки в три рази - з 0,75% до 0,25% річних.

5 млрд фунтів стерлінгів мають виділити Національній службі охорони здоров'я. Частину коштів отримають громадяни, яким через підозри на наявність коронавірусу довелося самоізолюватися, а решту отримає бізнес з менш ніж 250 зайнятими працівниками (таких компаній у країні близько 2 мільйонів).

Читайте такожВ Італії від коронавірусу померло вже понад 2,5 тисячі осіб

Італія

В Італії зараз розігрується справжня трагедія, яка може ускладнитися економічними наслідками пандемії. На початку березня Рим хотів витратити на боротьбу з економічними наслідками коронавірусу 7,5 млрд євро, але 11 березня прем'єр-міністр країни Джузеппе Конте вже озвучив суму у 25 млрд євро.

Додаткові витрати означають, що дефіцит бюджету Італії на 2020 рік буде вищим за 3% від ВВП, максимально встановленого правилами ЄС показника.

Швейцарія

У Швейцарії поряд з введенням карантинних обмежень вводять заходи з підтримки громадян і бізнесу, які постраждали від кризи. Так, зачеплені кризою компанії можуть за спрощеною процедурою подати заявку на отримання права перейти на короткострокову роботу. Співробітники будуть працювати за скороченим графіком, але отримають 80 відсотків від втраченої заробітної плати за рахунок бюджетів фондів страхування на випадок безробіття.

Уряд країни має намір витратити на заходи щодо стримування кризи понад 10 мільярдів доларів.

Іран

Іран важко постраждав від епідемії, але через закритість режиму інформації про його заходи щодо стримування кризи вкрай мало.

Минулого тижня Тегеран звернувся до МВФ за екстреною фінансовою допомогою для боротьби з коронавірусом, запросивши 5 мільярдів доларів.

Південна Корея

Сеул спочатку виділив на боротьбу з коронавірусом 30 трлн вон (близько 25 млрд доларів), а потім – ще 11,7 трлн вон (9,5 млрд доларів) на заходи зі стимуляції економіки. Фінансовий регулятор країни знизив облікову ставку на 0,5% - до 0,75%.

Президент Республіки Корея Мун Чже Ін сьогодні заявив, що уряд підготує ще один пакет допомоги, враховуючи, що світова економіка рухається до рецесії.

Ізраїль

12 березня прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху оголосив про виділення 10 млрд шекелів (2,8 млрд доларів) в якості економічної допомоги.

Більша частина цієї суми буде спрямована на кредитування малого і середнього бізнесу.

1 млрд шекелів піде на закупівлю ліків та медобладнання, підготовку лікарень і медиків до прийому пацієнтів. Ще мільярд відклали на "особливі потреби".

Бразилія

Влада країни вкладе у заходи щодо стримування кризи майже 150 мільярдів реалів (30 мільярдів доларів). Міністр економіки країни Паулу Гедес розповів, що перший мільярд доларів вже було виділено минулого тижня Міністерству охорони здоров'я.

Арабський світ

Уряд Єгипту заявив про виділення 100 млрд фунтів (6.4 млрд доларів) на боротьбу з коронавірусом.

Глава Перехідної національної ради Лівії Фаєз Саррадж заявив, що заходи з боротьби з вірусом в Лівії буде виділено 0,5 млрд лівійських динарів (близько 357 млн доларів).

Об'єднані Арабські Емірати виділили 100 млрд дирхамів (27.2 млрд доларів) для підтримки позичальників у рамках боротьби з економічними наслідками пандемії.

Уряд ОАЕ надасть місцевим банкам 3 млрд дирхамів (816,8 тис. доларів) в якості гарантованих державою кредитів. Ще 5 млрд дирхамів (1,4 млрд доларів) витратять на субсидії з оплати за воду та електроенергію для громадян і промисловості.

Росія

У Москви криза через коронавірус посилюється падінням цін на нафту і обвалом курсу рубля. РФ створила для стримування кризи фонд на 300 млрд рублів (4 млрд доларів). Для бізнесу пропонують ввести податкові канікули. Держкомпанії можуть отримати відстрочку до півроку для виплати дивідендів.

МВФ

Міжнародний валютний фонд має намір виділити трильйон доларів на порятунок країн від кризи. І ще 50 мільярдів доларів постраждалим від коронавіруса країнам.

Читайте такожВ Україні вже дві смерті від коронавірусу, а серед заражених - діти

Боротьба з кризою коронавіруса в Україні

Вже зараз ясно, що введення в країні вкрай жорстких карантинних заходів стане спустошливим ударом для і без того слабкої української економіки.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в п'ятницю заявив, що уряд вже виділив на заходи по боротьбі з коронавірусом близько 200 млн гривень. Ці кошти пішли на закупівлю засобів індивідуального захисту, тест-систем та реактивів в лабораторії.

Тим часом, гривня падає. Минулого тижня НБУ витратив на її підтримку 981,6 мільйона доларів. Вчора регулятор продав на міжбанківському валютному ринку 238 мільйонів доларів США. Сьогодні НБУ витратив на підтримку гривні 300 мільйонів доларів.

Нацбанк при цьому не планує вводити жодних обмежень на валютному ринку, включаючи обов'язковий продаж валюти експортерами.

У понеділок президент України Володимир Зеленський доручив Міністерству фінансів, Національному банку України, державним і комерційним банкам підготувати програму кредитних канікул для малого і середнього бізнесу.