Володимир Зеленський / REUTERS

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", який парламент прийняв 13 квітня з урахуванням пропозиції президента про виключення так званої "тютюнової поправки", вводить торговельну націнку на сигарети з прийнятого у жовтні 2019 року закону про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів.

Читайте такожПодаткова служба оприлюднить оновлений план перевірок бізнесу через коронавірус

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Відео дня

Зазначається, що прийняті зміни забезпечують створення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України (крім ПДВ та акцизного податку з реалізації палива і спирту етилового, а також митних платежів), єдиного соціального внеску через Електронний кабінет платника податків. Згідно з підписаним законом, такий рахунок буде відкритий для платника за його згодою (бажанням) на центральному рівні Державної казначейської служби.

"Таким чином закон допоможе спростити сплату податкових платежів та сприятиме зменшенню кількості помилково або надміру сплачених грошових зобов'язань. Крім того, прийняті зміни сприятимуть підвищенню рівня відкритості, прозорості та довіри платників податків до державних органів", - йдеться в повідомленні.

Закон був підтриманий парламентом з урахуванням пропозицій президента. Зокрема, була скасована норма про встановлення фіксованої торгової націнки на тютюнові вироби, чим обмежувалися права суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво, імпорт й оптову торгівлю тютюновими виробами.

Як повідомляв УНІАН, 13 квітня Верховна Рада врахувала пропозиції президента і виключила так звану "тютюнову поправку", що вводить торговельну націнку на сигарети, прийнятого в жовтні 2019 року закону про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів.

4 жовтня 2019 року Верховна Рада прийняла закон про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, а також єдиного внеску соцстрахування (№1049). Закон передбачає встановлення торгової націнки на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни.

Після цього найбільші світові виробники тютюнових виробів заявили про готовність закрити фабрики в Україні у разі, якщо законодавчі зміни наберуть чинності, а також попередили про подорожчання сигарет в середньому на 13 гривень за пачку.

19 лютого президент України Володимир Зеленський ветував цей закон.