Ілюстрація REUTERS

Країни, що розвиваються, можуть найсильніше постраждати від пандемії коронавірусу, а в цілому рівень життя впаде в 170 країнах.

Читайте такожКарантин б'є по економіці: у Євросоюзі під загрозою 59 мільйонів робочих місць

Про це написала директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва в блозі, опублікованому на сайті організації.

Відео дня

"Перспектива жахлива. Ми очікуємо, що світова економічна активність скоротиться в масштабах, яких ми не бачили з часів Великої депресії. Цього року в 170 країнах рівень доходу на душу населення знизиться - лише кілька місяців тому ми прогнозували позитивне зростання доходів на душу населення в 160 країнах", - написала Георгієва.

Вона зазначила, що МВФ має кредитний потенціал в обсязі 1 трлн доларів і обслуговує 189 країн-членів. Зокрема, за її словами, до Фонду звернулися 103 країни із запитами екстреного фінансування, і до кінця місяця МВФ розгляне близько половини з них.

"Що мене дуже турбує, так це великий відтік капіталу з ринків, що розвиваються. Близько 100 мільярдів доларів "полетіли" через побоювання, пов'язані з невизначеністю цієї кризи", - написала директор-розпорядник Фонду.

За її словами, оскільки пік спалаху ще попереду, багатьом країнам потрібні значні фінансові витрати для подолання кризи в галузі охорони здоров'я та мінімізації банкрутств і втрати робочих місць при одночасному зростанні потреб у зовнішньому фінансуванні.

Як повідомляв УНІАН, через пандемію COVID-19 Міжнародний валютний фонд прогнозує найбільший обвал світової економіки з часів Великої депресії 1929-1933 років.

Зокрема, Фонд прогнозує падіння економіки України поточного року на 7,7%.

За словами заступника виконавчого директора МВФ від України Владислава Рашкована, за базовим прогнозом Міжнародного валютного фонду, ефект від нинішньої кризи, викликаної пандемією коронавірусної хвороби, буде відчуватися в світі до 2025 року.