REUTERS

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію в «Державний земельний банк», про визнання неплатоспроможним якого Національний банк України повідомив пізно ввечері вчора, 26 липня.

Читайте такожКабмін хоче отримати від реорганізації чи приватизації Держзембанку до 250 мільйонів

Як повідомляється на сайті фонду, тимчасову адміністрацію введено на один місяць - до 26 серпня включно, а тимчасовим адміністратором призначено Андрія Федорченка.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України ухвалив рішення про віднесення до категорії неплатоспроможних «Державного земельного банку». За інформацією регулятора, з березня 2016 року банк належав до категорії проблемних у зв'язку з конфліктом інтересів, проте до цього часу не усунув порушення, а ситуація в банку почала погіршуватися.

Також Нацбанк повідомляв, що оскільки в банку не були розміщені вклади фізичних осіб, навантаження на Фонд гарантування вкладів фізосіб у зв'язку з ухваленим рішенням відсутнє.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів створив «Державний земельний банк» у 2012 році для операцій із земельними ділянками і майновими правами на земельні ділянки. 100% акцій банку належать державі через Міністерство фінансів України.

«Держзембанк» почав роботу в жовтні 2013 року, однак через дефіцит бюджетних асигнувань так і не була проведена інвентаризація земель сільгосппризначення та їх правильна оцінка, у зв'язку з чим робота банку фактично блокувалася.

У лютому 2016 року Кабмін затвердив стратегію розвитку держбанків, у рамках якої для системоутворюючих банків, включаючи «Держзембанк», передбачено вихід держави з капіталу як шляхом приватизації, так і ліквідації до кінця 2017 року.

Світлана Скосирська обіймала посаду голови правління «Держзембанку» з квітня 2013 року і була обрана на цю посаду до 15 квітня 2018 року. До цього протягом двох років вона обіймала посаду голови правління банку «Київ».

У лютому цього року наглядова рада «Держзембанку» повідомила, що не прийняла відставку Скосирської, і вона продовжить виконання своїх обов'язків на посаді голови правління банку.