Ігрові автомати / Фото: ГУ МВС в Києві

«Міністерство фінансів повинно було подати і зареєструвати законопроект щодо врегулювання в цілому гральної діяльності в Україні, з концептуальними змінами у частині лотерей. Однак цей законопроект не зареєстрований і не був оприлюднений. Тому на сьогоднішній день, виходячи з кількості законопроектів (про гральний бізнес – Ред.), які вже є у профільному Комітеті ВР, є необхідність говорити з урядом щодо їх планів щодо цього питання на поточний рік: є у них напрацювання, є бачення, як можна вступати в частині державних лотерей та інших видів грального бізнесу», - розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, Ніна Южаніна журналістам ділового порталу Hubs.

Читайте такожВ Одесі із підпільного казино викрали турка

«На засіданнях профільного Комітету ВР представники Мінфіну не пояснювали чому не прийняті нові Ліцензійні умови для проведення державних лотерей. Хоча напередодні прийняття бюджету-2017 були з боку Кабміну були обіцянки, що в стінах Верховної ради будуть розглядати цей законопроект, тому що він є бюджетоутворюючим, але ми його в підсумку так і не розглянули. І більше того, він навіть не був зареєстрований. Тому зараз більше питань, ніж відповідей», - коментує Южаніна.

Відео дня

В Україні далі розмов про врегулювання питання щодо легітимізації грального бізнесу справа поки не просунулася. Більш того, на практиці не реалізується навіть чинне законодавство. Наприклад, ще в 2012 р. був прийнятий новий закон «Про державні лотереї». Але Міністерство фінансів досі не прийняло Ліцензійні умови для організаторів державних лотерей, як було записано в законі. Компаніям – операторам держлотерей – просто продовжили «старі» ліцензії. За фактом, ринок держлотерей сильно «тінізований». Відрахування в держбюджет – низькі. Це при тому, що в держреєстрі офіційно зареєстровано понад 160 держлотерей. Та й у цілому ринок азартних ігор (незважаючи на їх офіційний заборона) продовжує процвітати в «тіні». При цьому, дві компанії – організатори держлотерей в Україні – і зовсім потрапили під економічні санкції від РНБО у зв'язку з російською агресією. Тим часом в парламенті безуспішно припадає пилом з десяток депутатських законопроектів щодо детінізації ринку лотерей та азартних ігор. Урядовий законопроект у Верховну Раду так і не надійшов.