Ілюстрація REUTERS

Національний банк України вже почав наповнення свого кредитного реєстру, законопроект про створення якої Верховна Рада прийняла в першому читанні 16 листопада. Про це заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова в ході виступу на відкритому засіданні Ради Нацбанку за участю банкірів та експертів.

Читайте такожНацбанк спростив валютні розрахунки бізнесу за імпорт товарів

"Ми вже працюємо над його наповненням. Чекаємо другого читання та прийняття закону в цілому, щоб почати ділитися цією інформацією з банками", - сказала Рожкова, коментуючи прийнятий парламентом у першому читанні законопроект про кредитному реєстрі НБУ.

Відео дня

За її словами, для наповнення реєстру Нацбанк затвердив зміни до статистичної звітності банків.

Також Рожкова зазначила, що в цьому напрямку регулятор продовжує роботу з Верховною Радою, розраховуючи на швидке прийняття закону в цілому.

"Його прийняття суттєво підвищить можливість банків якісно оцінювати кредитний ризик на момент прийняття рішення про видачу кредиту", - пояснила заступник голови НБУ.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України 16 листопада прийняла за основу законопроект про створення і ведення кредитного реєстру Національного банку, що передбачає запуск централізованого кредитного реєстру, що акумулює інформацію про позичальників - фізичних осіб з великими кредитами і юридичних осіб.

Створення кредитної реєстру НБУ є зобов'язанням України в рамках меморандуму про співпрацю з Міжнародним валютним фондом і умовою отримання третього траншу макрофінансової допомоги Європейського Союзу, при цьому даний процес не передбачає ліквідацію приватних бюро кредитних історій, що функціонують у країні.

В кінці вересня Національний банк у рамках підготовки до запуску кредитного реєстру постановою №94 змінив форми статистичної звітності банків про кредитування. Банки повинні подавати до НБУ звітність за новою формою в тестовому режимі вже з 1 жовтня цього року.