Ілюстрація REUTERS

Національний банк України відкликав у банку «Фінансовий партнер» банківську ліцензію, генеральну ліцензію на проведення валютних операцій і виключив банк з Державного реєстру банків.

Читайте такожНБУ підрахував трирічні витрати на приборкання банківської кризи

Як повідомляється на сайті НБУ, банк «Фінансовий партнер» припинив банківську діяльність без ліквідації в рамках Закону України «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків», відповідно до якого банк зобов'язаний протягом трьох робочих днів звернутися до державного реєстратора для реєстрації цих змін.

Відео дня

Довідка УНІАН. Згідно з чинним законодавством, статутний капітал банку не може бути нижчим за 500 млн грн. Національний банк встановив для банків графік докапіталізації до цієї відмітки, у тому числі зобов'язав банки збільшити капітал до 200 млн грн – до 11 липня 2017 року, до 300 млн грн – до 11 липня 2018 року, до 400 млн грн – до 11 липня 2019 року, до 450 млн грн – до 11 липня 2020 року, до 500 млн грн – до 11 липня 2024 року.

На практиці вимоги НБУ виявилися непідйомними для ряду банків, а також у регулятора виникли питання до джерел походження коштів для докапіталізації деяких акціонерів, внаслідок Національний банк вже прийняв кілька рішень про виведення банків з ринку за невиконання вимог щодо докапіталізації.

23 березня Верховна Рада прийняла Закон «Про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків», який зокрема дозволяє банкам відмовитися від банківської ліцензії без ліквідації і продовжити діяльність у небанківському фінансовому секторі. Поки про бажання скористатися можливостями цього закону заявили всього кілька банків, включаючи «Апекс-Банк», «Фінансовий партнер», «Промислово-фінансовий банк».

На початку жовтня у Національному банку заявили про плани переглянути графік обов'язкової докапіталізації невеликих банків, розтягнувши його на триваліший термін.