УНІАН

Акциз на оковиту підвищили ще 1 липня. Нині він становить майже 14 грн із пляшки, йдеться в сюжеті ТСН.

Відтак ціна на справжню горілку тепер не може бути нижчою за 39,90 грн, пояснюють виробники. Усе, що продається дешевше – самопал, підробка або товар, з якого не платяться податки.

Відео дня

Показово, що вміст пляшки коштує копійки порівняно з іншими складовими ціни. Це й сама пляшка, ковпачок, етикетка, акциз, податки, робоча сила тощо. Мінімальна відпускна ціна з заводу складає близько 27 гривень.

А ще продукт треба довезти до місця реалізації, а крамниці – додати вартість утримання торгової площі, зарплату продавця та охорони, а також і власний прибуток. От і виходить практично 40 грн за пляшку.

Читайте такожВ Україні посилять відповідальність за незаконне виготовлення і збут алкоголю

Водночас експерти заспокоюють, що суттєвого здорожчання горілки не буде. Аби не втратити клієнтів виробники, не виняток, не підніматимуть ціни на дорожчі марки.

Разом із тим, українці мають шукати від здорожчання і користь. Менше купуватимуть "палену" горілку. Бо підробка – це у кращому разі зіпсоване застілля. А в гіршому - лікарня.

З іншого боку, припускають експерти, здорожчання може стати непоганим приводом зменшити градус або просто відмовитись від міцного напою на користь чогось кориснішого для здоров'я.