Фото УНІАН

Металургійна компанія "АрселорМіттал Кривий Ріг" може відмовитися інвестувати 1 мільярд доларів у виробництво в разі прийняття законопроекту про збільшення рентних платежів на залізорудну сировину.

Про це розповів глава компанії Мауро Лонгобардо в інтерв'ю виданню Економічна правда, пише "Ліга.Бізнес". 

"Для нас воно (підвищення ренти – ред.) створює додаткове фінансове навантаження при виробництві залізної руди і йде врозріз можливості інвестувати 1 млрд дол.", – заявив Лонгобардо.

Відео дня

За його словами, після прийняття законопроекту вироблена компанією сталь стане менш конкурентоспроможною.

При цьому Лонгобардо уточнив, що рішення про цю інвестиції було прийнято після зустрічі голови ради директорів Лакшмі Міттала і президента Володимира Зеленського. Так, в ході візиту Лакшмі Міттала в Україну в квітні 2021 року "АрселорМіттал Кривий Ріг" підписав спільний з урядом меморандум під назвою "сталевий мільярд".

"Цю інвестицію ми не планували. Частину цієї інвестиції плануємо спрямувати на те, щоб продовжити життя нашого ГЗК на 25-30 років. Також ми думаємо над тим, як впровадити "зелені" технології", – повідомив Лонгобардо.

Як відзначають в прес-службі "АрселорМіттал Кривий Ріг", інвестиційна програма в розмірі 1 млрд дол. спрямована на зниження впливу виробництва на навколишнє середовище, сталий розвиток підприємства і впровадження принципів циркулярної економіки: економного і повторного використання ресурсів і переробки відходів виробництва.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України на засіданні 12 травня схвалив законопроект, яким вносяться зміни до Податкового кодексу для збалансування державного бюджету. Документом пропонується підвищити ставки податків, зокрема, плати за використання води і лісів, екологічного податку, рентних платежів і акцизу на алкоголь і ряд інших податків.

Згідно з думкою експертів, ініціативи влади України щодо збільшення податкового навантаження на економіку суперечать заявленим планам щодо прискорення економічного зростання.