МОЗ пропонує в держбюджеті на наступний рік збільшити тариф на надання первинної медичної допомоги / фото УНІАН

Міністерство охорони здоров'я пропонує в держбюджеті на 2021 рік підвищити тариф на надання первинної медичної допомоги з 600 до 710 грн за одного пацієнта.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив на брифінгу.

«Зараз ми знаходимося в бюджетному процесі. Для МОЗ з точки зору реформування системи охорони здоров’я – це надважливий процес. Ми готувалися, починаючи з квітня, робили відповідні розрахунки. Ми запровадили антикризовий пакет, щоб підтримати наші лікарні. На 2021 рік ми вже виходимо з огляду на реальні показники», - заявив він.

За словами міністра, реформування охорони здоров’я – це «багатогранний» процес та, окрім фінансового компоненту, у МОЗ запроваджують елементи контролю за якістю надання медичної допомоги – «це є питання стандартів, які ми запроваджуємо».

«Фінансовий аспект є одним із найголовніших. У своєму бюджетному запиті, який ми подали згідно зі своїми розрахунками, – він складає 296 млрд гривень, з них 225 млрд передбачено на програму медичних гарантій – це всі наші сімейні лікарі, які працюють по цій програмі, це всі наші лікарні, вони всі отримують фінансування через Національну службу здоров’я по програмі медичних гарантій, укладаючи відповідні договори», - зауважив Степанов.

За його словами, МОЗ в бюджеті 2021 року планує підвищити тариф на надання первинної медичної допомоги з 600 грн до 710 грн за одного пацієнта.

«Сімейним лікарям за кожну укладену декларацію сплачується відповідна сума. У цьому році сума складає 600 грн, в наступному році ми заклали 710 грн. Ми підвищили цей тариф. Він не підвищувався два роки, і з урахуванням індексу інфляції, коефіцієнтів інфляції ми підвищили цей тариф», - додав він.

За словами міністра, також впроваджуються відповідні коефіцієнти.

«Ми впроваджуємо відповідні коефіцієнти. Крім кількості пацієнтів, з якими підписує декларацію лікар. Ці всі пацієнти різні, це можуть бути пацієнти з гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом або з іншими хворобами, робота лікаря в гірських районах. Також через коефіцієнти ми будемо вимагати максимальної якості надання допомоги сімейними лікарями. У нас є відповідні критерії, наприклад, супровід імунізації. Також ми заклали суму за ведення на амбулаторному рівні хворих на туберкульоз», - зауважив він.

Держбюджет України 2021: що відомо