У листі також йдеться, що створення пенсійної системи другого рівня не вирішить існуючих проблем і труднощів / фото УНІАН

Федерація роботодавців України виступила з відкритим зверненням щодо ризиків впровадження в Україні загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення (другого рівня пенсійної системи).

За даними Федерації, від впровадження системи постраждають легальні роботодавці, які чесно платять податки, втрачають свою конкурентоспроможність під постійно зростаючим фіскальним навантаженням. А ті, хто вирішив працювати "в чорну" або "в сіру", отримують надприбутки. Про це повідомляє "112 канал".

Читайте такожМеморандум з МВФ не вимагає підвищення пенсійного віку - Мінфін

Відео дня

"Незграбні спроби контролювальних органів боротися з "тіньовиками" зазвичай закінчуються посиленням перевірок і санкціями саме до легальних роботодавців за незначні порушення. Це замкнуте коло", йдеться у зверненні.

У листі також йдеться, що створення пенсійної системи другого рівня не вирішить наявних проблем і труднощів, які виникли перед державною пенсійною системою в Україні.

"Навпаки, в інших країнах системи другого рівня стикаються з тими ж проблемами неформальності, ухилення від сплати внесків і низького рівня охоплення. Різниця полягає в тому, що в приватній системі наслідки цих проблем повністю "впадуть на плечі платників внесків (працівників і роботодавців), в той час як державна пенсійна система містить певний перерозподільчий механізм, який пом'якшує різкий вплив цих наслідків", пишуть автори.

Єдиним вигодонабувачем від введення подібної системи будуть компанії ринку фінансових послуг.

"Представники останніх (компанії ринку фінансових послуг – Ред.) активно лобіюють цей проект, оскільки є його єдиними гарантованими бенефіціарами. Але їхні інтереси не завжди збігаються з інтересами держави, працівників, роботодавців і, нарешті, пенсіонерів. При цьому з працівників і роботодавців хочуть додатково до ЄСВ і ПДФО збирати до другого рівня пенсійної системи приблизно 100 млрд гривень на рік тільки на першому етапі, з поступовим збільшенням внесків", - йдеться в листі.