Фото УНІАН

Голова Комітету фінансів України Данило Гетьманцев анонсує підвищення податків, відновлення податкових перевірок та обов'язкове введення РРО. Зміни торкнуться насамперед найменших підприємців. ФОПи вже готують протести, адже повернення навіть до довоєнних умов праці можуть вбити малий бізнес, йдеться в сюжеті ТСН.

"Податки малому бізнесу не скорочують, навпаки, ми чуємо з жахом, що їх хочуть підвищити. І електрику хочуть підвищити. Податки ніхто не знизив, нічого нам не дали ніяких умов для роботи. Вони ж штрафи не прибрали, вони відклали їх на період війни. У мене таке відчуття, що ми всі вийдемо з величезними штрафами - 10 тисяч, 50 тисяч. Тобто ще раз питання до пана Гетьманцева – на кого ви працюєте?", - каже підприємець Тетяна Горєва.

Приводом для хвилювань малого бізнесу стали недавні заяви глава парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Гетьманцев анонсував повернення вже влітку довоєнної системи оподаткування. Тоді ж відновляться податкові перевірки, а кожен суб'єкт бізнесу повинен встановити реєстратор розрахункових операцій (РРО).

Економічний експерт Олег Гетьман зазначає, що введення РРО абсолютно економічно не доцільне, тому що ФОП не можуть вийти за встановлені ліміти.

Зі свою чергу лідер ФОП Сергій Доротич вважає, що переведення економіки країни під час війни на систему оподаткування у 2% врятувало її, тоді як повернення до довоєнних правил з посиленням фіскалізації та податковими перевірками економіку просто доб'є:

"Сьогоднішня ініціатива щодо скасування цієї системи, що нависла над підприємцями – це удар в пах. Це черговий стрес, це зупинка, в якійсь мірі роботи підприємств, це недоотримання в бюджет коштів, а недоотримані кошти - це патрони і снаряди на передову"

Замість того, щоб займатися бізнесом в складних умовах, бізнесмени будуть спілкуватися з податківцями: спочатку листування, потім збір документів і оскарження рішень інспекторів в судах, йдеться в сюжеті.

У Комітеті фінансів кажуть, що остаточні рішення щодо змін у Податковому кодексі ще не прийняті. Більшість депутатів схиляються до того, щоб продовжити мораторій на перевірки і залишити все без змін.