Голова ДФС Вадим Мельник / фото kosatka.media

Запорукою детінізації ринку тютюнових виробів є тісна координація правоохоронців та податківців. Державна фіскальна служба ініціює проведення Міжвідомчої координаційної наради для вироблення кроків із детінізації тютюнового ринку.

Про це у своєму Facebook заявляє глава ГФС Вадим Мельник.

"ДФС зреагувала на зростання підакцизної "тіні" і розслідує зараз три кримінальні провадження за напрямом легалізації сигарет через Duty Free. Аналіз ситуації на ринку чітко вказує нам, що зусиль однієї тільки Державної фіскальної служби для подолання такого складного і комплексного кримінального явища недостатньо.

Відео дня

Необхідна тісна співпраця ДФС, Державної прикордонної служби, Державної митної служби, Державної податкової служби та Нацполіції. У кожного органу своя зона відповідальності, і тільки спільними зусиллями ми заблокуємо всі можливі канали і способи виробництва, переміщення і виведення на ринок контрафактного тютюну.

Координації діяльності - це те, чого не вистачає зараз у боротьбі з незаконним обігом підакцизних товарів. На мою думку, таким координувальним органом може бути Рада національної безпеки і оборони або офіс Генерального прокурора. Виносити це питання на такий високий рівень потрібно, бо збитки бюджету сягають десятків мільярдів гривень на рік.

Державна фіскальна служба ініціює проведення Міжвідомчої координаційної наради для розробки спільних заходів з детінізації ринку тютюнових виробів. Переконаний, що подолати тіньовий ринок тютюнової продукції у конструктивній співпраці з колегами з інших правоохоронних відомств за умови належної координації спільних зусиль - цілком можливо", - зазначив Мельник.

Нагадаємо, за перше півріччя 2021 року ДФС забезпечила відшкодування до держбюджету 2 млрд грн у рамках кримінальних справ щодо ухилення від сплати податків та вилучила контрафактної підакцизної продукції на 2,1 млрд грн.