Ілюстрація УНІАН

Ініціатори законопроекту № 5600 про внесення змін до Податкового кодексу, який передбачає збільшення податкового навантаження на бізнес, проігнорували прохання бізнес-спільноти обговорити документ перед прийняттям з метою досягнення компромісу.

Про це йдеться в заяві бізнес-спільноти, об'єднаної Європейською Бізнес Асоціацією, Американською торговою палатою в Україні та Союзом українських підприємців, повідомляє "Новое время"

"Стало відомо, що 1 липня одіозний законопроект № 5600 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень, який жодним чином не підтримується бізнесом, буде винесений на розгляд Верховної Ради в першому читанні. Бізнес-спільнота глибоко стурбована цією новиною, адже вона означає, що відповідальні органи державної влади абсолютно не чують бізнес і не хочуть звертати увагу на жодні коментарі та пропозиції", – сказано в заяві.

Відео дня

У своїй заяві представники бізнес-асоціацій зазначають, що вони зверталися до народних депутатів та органів державної влади з проханням не підтримувати законопроект № 5600, а спочатку провести ґрунтовні обговорення з бізнесом. Також бізнес запрошував ініціаторів законопроекту до обговорення даного законопроекту з метою досягнення компромісу в даній ситуації. Однак жодна така зустріч не відбулася.

При цьому бізнес переконаний, що законопроект № 5600, який збільшує навантаження на чесний бізнес і створює умови для посилення необґрунтованого тиску на бізнес, є спробою зійти зі шляху цивілізованого розвитку економіки.

"Запропоновані урядом заходи в період економічної кризи здатні тільки поглибити кризові явища в економіці України і, в підсумку, зменшити податкові надходження до бюджету. За попередніми розрахунками Мінекономіки, рівень тіньової економіки в 2020 році склав 30% від обсягу офіційного ВВП, що на 3 процентних пункти більше показника 2019 року. Якщо уряд і ВРУ продовжать використовувати тільки методи посилення податкового тиску на бізнес, розширюючи і без того чималі повноваження різних контролерів, то, на жаль, тіньовий сектор буде тільки рости", – йдеться в заяві.

У свою чергу бізнес закликає владу до розвитку економіки через залучення інвестицій, створення нових робочих місць і до збільшення доходів держбюджету шляхом перекриття нелегальних схем.

"Прийняття законопроекту № 5600 неприпустиме. Тому бізнес звертається до народних депутатів із закликом не голосувати за даний законопроект. Бізнес-спільнота звертає увагу, що дана ситуація порушує принципи справедливості, рівності та можливості довгострокового планування. А це – неприпустимо, якщо ми будуємо прогресивну країну", – резюмували в бізнес-співтоваристві.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 2 червня 2021 року зареєстрував у парламенті законопроект № 5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень", або так званий "ресурсний" законопроект. Рада повинна розглянути його вже цього тижня.

За розрахунками Мінфіну, прийняття та реалізація положень законопроекту сприятимуть додатковим надходженням до бюджетів у розмірі близько 50 млрд грн у розрахунку на рік.