Ілюстрація REUTERS

Українські мікрофінансові організації (МФО) повернуться на докризові позиції не раніше, ніж через 1,5-2 роки. Це стосується також якості клієнтів, які користуються послугами швидких позик.

Так вважає директор ШвидкоГроші Олександр Холод.

За його словами, під час карантину кількість прострочених кредитів зросла на 50%. Щоб повернутися на рівень лютого, потрібно не менше півроку, а щоб повністю відновитися - 1,5-2 роки.

Відео дня

Читайте такожЕкономіка коронавірусу: як країни світу рятуються від кризи в умовах пандемії

Щоб уникнути накопичення боргів, деякі МФО на період карантину зупинили кредитування. Деякі працювали, але зазнали великих збитків і зараз думають, що робити з простроченими боргами.

Ця ситуація призвела до виникнення дуже небезпечної соціальної тенденції. Після «кредитних канікул», які скасовували штрафи за прострочення та пеню, у частини клієнтів з'явилася звичка — не платити вчасно.

«Таке явище призводить до кризи довіри та порушення основ економічних відносин, — підкреслює Олександр Холод. - Ситуація, що склалася, чітко ділить позичальників на 2 групи — тих, хто став частіше дозволяти собі прострочення, і тих, хто, незважаючи на обставини, все одно вважає своїм обов'язком вчасно повернути позичене».

В цілому за останні місяці змінився не тільки ринок, але і цільові потреби клієнтів. Звичайно ж, вони скоротили споживання через невизначеність ситуації. Клієнти МФО зараз частіше беруть в борг «до зарплати» на особисті потреби та продукти, а деякі поєднують карантин з кредитом і роблять ремонт.