Мінфін доручив митницям виконати план з відрахувань до бюджету на 100% / фото УНІАН

План заходів з ліквідації контрабанди та "тіньових" схем в системі митних органів показує свою ефективність.

Читайте такожЗеленський заявивши про необхідність зупинити контрабанду на митниці

Про це повідомили в прес-службі Міністерства фінансів України з посиланням на заступника міністра фінансів Юрія Драганчука, який був присутній на засіданні колегії Державної митної служби України за участю міністра фінансів Сергія Марченка та виконуючого обов'язки голови митної служби Ігоря Муратова.

Відео дня

"Зрушення в напрямку боротьби з контрабандою та тіньовими схемами на митниці вже є. План заходів з ліквідації таких явищ у системі митних органів поступово втілюється в життя і показує свою ефективність. Безумовно, докорінно змінити систему неможливо за один-два місяці. Однак ми будемо дотримуватися цього курсу до тих пір, поки повністю не очистимо митницю від корупції та контрабанди", - цитує прес-служба Драганчука.

Згідно з повідомленням, за результатами роботи у травні митниці перерахували до бюджету 27 млрд грн, виконавши 85,2% плану.

При цьому наголошується, що кращі індикативні показники виконання плану продемонстрували Буковинська митниця з показником 107%, далі - Чорноморська - 101%, Поліська - 91%, Галицька - 89%, Азовська - 87%.

Також на колегії були представлені два нових заступники голови митної служби - Андрій Павлівський і Владислав Суворов.

Також повідомляється, що за результатами засідання колегії міністр фінансів дав низку доручень керівника митної служби, серед яких - стовідсоткове виконання плану надходжень митних платежів до держбюджету та розроблення механізму ротації митників на митних постах за рандомним принципом.

"Така практика повинна значно зменшити вплив людського фактора при здійсненні митних процедур і, відповідно, зменшити корупційну складову. Мінфін й надалі щоденно проводитиме моніторинг роботи митної служби та оперативно реагувати на будь-які спроби протидії реформування митниці", - додали в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, за даними експертів Українського інституту майбутнього, обсяги контрабанди в Україні оцінюються приблизно в 12 мільярдів доларів щорічно, у зв'язку з чим державна політика має бути спрямована на розвиток прикордонної торгівлі та стимулювати виведення контрабандних потоків з тіні.

Обсяги потенційної контрабанди з сусідніми країнами в Україні у 2018 році досягли 7,067 мільярда доларів, що на 35,9% більше відповідного показника за 2017 рік.

Обсяги контрабанди на митниці оцінюються в 50-60 мільярдів гривень на рік.