НБУ вимагає належної оцінки ризиків учасниками ринку / Ілюстрація REUTERS

Кредитний портфель банків у ІІ кварталі 2020 року скоротився, а прибуток зменшилася внаслідок COVID-19 і карантину.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України у своєму огляді банківського сектора.

Читайте такожНацбанк оприлюднив список найбільших банків-боржників

Відео дня

Наслідки пандемії

«У квітні-червні на банківському ринку були відчутні наслідки пандемії і введених карантинних заходів через скорочення кредитного портфеля та зниження прибутковості. У той же час, на відміну від попередніх криз, зростали обсяги депозитів населення і бізнесу. Національний банк продовжує сприяти комфортному проходженню банками і позичальниками поточного кризи, але вимагає належної оцінки ризиків учасниками ринку, і вже в наступному році проаналізує якість проведених реструктуризацій», - йдеться в повідомленні НБУ.

Портфель чистих кредитів

Згідно з даними Нацбанку, портфель чистих кредитів бізнесу (тобто портфель без урахування резервів) за квартал скоротився на 6,3% в гривні і на 3,6% в доларовому еквіваленті. Портфель чистих кредитів населенню зменшився на 5% за квартал (-4,4% за квітень) вперше з початку 2017 року. Ключовим фактором такого скорочення було формування банками резервів при одночасному скороченні попиту на кредити внаслідок погіршення споживчих настроїв. Зокрема, у другому кварталі скоротилися позики на побутову техніку та автокредити.

Прибуток у другому кварталі

У другому кварталі тривав приріст депозитів населення і бізнесу в банках. Зокрема, гривневі кошти бізнесу на рахунках у банках виросли на 9% за квартал (+ 24,6% р/р). Гривневі вклади населення зросли на 10,9% (+ 24,1% р/р) за другий квартал, переважно внаслідок вкладів до запитання. Такий приріст позитивно контрастує з кризами минулих років, коли вкладники активно забирали кошти з банків.

Прибуток банків за квітень-червень скоротився до 7,7 млрд грн, а за перше півріччя 2020 року він був на 23,4% менше результату за аналогічний період минулого року і склала 23,8 млрд грн. Зменшення прибутку пов'язане з вирахуванням резерви, а також зниженням попиту на банківські послуги, що призвело до зниження комісійних доходів.

Банки-боржники

  • Станом на 1 липня 2020 року борги платоспроможних банків щодо рефінансування НБУ становили 9,2 млрд грн. Як повідомив регулятор, за місяць вони зросли до 12,7 млрд грн.
  • Протягом 2014-2017 років 96 банків в Україні втратили платоспроможність. Загальна сума коштів, отримана вкладниками банків, переданих в управління Фонду гарантування в цей період, становила майже 90 млрд грн.
  • Для виплат своїм вкладникам Фонд гарантування протягом 2014-2016 років отримав у Міністерства фінансів кредити на загальну суму 59,6 млрд грн, а також в НБУ - на суму понад 20 млрд грн.
  • 17 липня 2019 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на своєму сайті оприлюднив останні дані про всіх позичальників, керівників і колишніх акціонерів неплатоспроможних банків, які мають повернути борги згідно з рішенням судів.