Що буде з курсом долара в Україні / фото ua.depositphotos.com

З 4 по 10 березня курсові коливання на готівковому валютному ринку будуть в межах 38-39,9 грн/дол. та 41-43 грн/євро.

Як розповів у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий, наразі відсутні фактори, які б могли радикально вплинути на ринок, спровокувавши "шалене" зростання або ж падіння курсових показників.

"Серед головних економічних чинників, що наступного тижня позначаться на ринку, варто виокремити стратегію регулятора на втримання рівноваги між попитом і пропозицією та подальшу лібералізацію валютного ринку (зокрема, скасування обмежень для бізнесу за сплатою валютних фінзобов’язань)", – сказав експерт.

Відео дня

За його словами, іншими факторами, що наступного тижня позначаться на ринку, буде макрофінансова підтримка України, кошти якої будуть спрямовані передусім на покриття розриву між видатками та доходами держбюджету. Також динаміка експорту, пов’язана з блокуванням західних кордонів. Крім того, експерт відмітив внутрішньоекономічний розвиток, в якому можна окремо виділити розвиток малого та середнього бізнесу завдяки державним програмам кредитування.

За прогнозом експерта, на початку березня переважатимуть такі основні характеристики валютного ринку:

  • ринку будуть притаманні майже щоденні різновекторні курсові зміни, але з незначною амплітудою;
  • курсові коливання на міжбанку відбуватимуться в межах 38-39,5 грн/$ та 41,5-43 грн/€, а на готівковому ринку – 38-39,9 грн/$ та 41-43 грн/€;
  • поточні зміни на міжбанку будуть досить звичними – до 0,2 грн, а на готівковому ринку зміни курсів складуть до 0,3-0,5 грн;
  • різниця між курсами купівлі та продажу не зазнає особливих змін: так на міжбанку вона буде мінімальною (до 0,1 грн), до 0,5 грн у комерційних банках, і до 1 грн і вище в обмінниках;
  • на готівковому ринку фінустанови конкуруватимуть між собою за продавців, відтак різниця курсів купівлі буде до 0,1-0,2 грн.

"Наразі відсутні причини, які б могли докорінно змінити валютний ринок: в умовах вільного курсоутворення на міжбанку регулятор уважно відстежує динаміку попиту, і за потреби регулює його, уникаючи великих курсових змін. А на готівковому ринку навіть періодичне зростання попиту та відповідна "корекція" курсів продажу матиме ситуативний характер, що не зможе порушити ринок, адже будь-які обмеження на готівковому ринку скасовані й відсутній валютний дефіцит. Отже, наступного тижня умови ринку і відповідна курсова динаміка залишаться майже без змін", – резюмував Лєсовий.

Курс валют в Україні

Національний банк України встановив на четвер, 29 лютого, офіційний курс долара до гривні на рівні 38,21 грн/дол., таким чином, гривня зміцнилася на 21 копійку, порівняно з попереднім показником. Офіційний курс НБУ щодо євро на четвер встановлений на рівні 41,30 грн/євро, тобто гривня зміцнилася одразу на 42 копійки, порівняно з учорашнім курсом.

Вас також можуть зацікавити новини: