Фото УНІАН

Міністерство фінансів України передбачить збільшення витрат за програмою розвитку індустріальних парків на 2023 рік за умови, що ця програма покаже свою ефективність для економіки в 2022 році.

Про це заявив заступник міністра фінансів Олександр Кава на III форумі індустріальних парків, організованому Торгово-промисловою палатою України. 

За його словами, ефективність індустріальних парків треба оцінювати не за їх кількістю, а за обсягом залучених інвестицій, а також за кількістю створених робочих місць. "Індустріальний парк без робочих місць, без інвесторів, які вкладають туди гроші – по суті не має сенсу", - підкреслив О.Кава.

Відео дня

Він зазначив, що в проекті держбюджету-2022 Мінфін вперше за багато років передбачив виділення 400 млн грн на розвиток індустріальних парків. Ці гроші будуть використані для створення інженерно-транспортної інфраструктури ІП і компенсацію процентних ставок за кредитами для керуючих компаній і резидентів парків.

"Це стимули, які можуть використовуватися для створення нових якісних індустріальних парків і сприяти залученню туди нових резидентів. Якщо ці 400 млн грн будуть використані, і в наступному році покажуть результат, я впевнений, що в бюджеті 2023 можна передбачити велику суму. Головне-показати ефект для економіки і громадян", - резюмував заступник голови Мінфіну.

Нагадаємо, Верховна Рада в жовтні прийняла законопроект № 4416-1, що передбачає в тому числі можливість бюджетного фінансування для підведення інфраструктури та інженерних мереж до індустріальних парків, можливість компенсації вартості підключення до мереж всередині парку.

Документ зобов'язує уряд протягом 5 років починаючи з 2022 р. виділяти з держбюджету не менше 2 млрд грн на рік на розвиток індустріальних парків.

Раніше заступник голови Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський відзначав зацікавленість місцевої влади у створенні та розвитку індустріальних парків. Разом з тим, за його словами, даний інструмент не зможе ефективно працювати без фінансових, податкових і митних стимулів, які є загальноприйнятою світовою практикою.