Динаміка базової інфляції була стриманою / фото УНІАН

Національний банк України прогнозує входження інфляції в цільовий діапазон 5% +/- 1 процентний пункт до кінця року у зв'язку з поступовим відновленням світової економіки та зростанням цін на енергоресурси.

Як сказано в матеріалах НБУ, в липні-серпні 2020 року інфляція була нижчою за цільовий діапазон 5% + / - 1 п.п.

Читайте такожУ Нацбанку розповілі, что в ліпні стрімувало зростання цен в Україні

Базова інфляція

«Динаміка базової інфляції була стриманою. Пожвавлення споживчого попиту, а також подорожчання палива і природного газу, яке відображає тенденції світових ринків, врівноважувалися сезонною корекцією цін на сирі продукти харчування», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Відзначається, що подальша динаміка інфляції буде залежати від темпів економічного відновлення. Зокрема, показники імпорту, роздрібного товарообігу, витрат громадян на внутрішній туризм, нерухомість і автомобілі свідчать про подальше відновлення споживчого попиту, яке, ймовірно, триватиме і в найближчі місяці. М'яка монетарна політика Національного банку і фіскальні стимули уряду для економіки, зокрема зміна соціальних стандартів, підтримають цей тренд.

Одужання економіки від коронавірусу

«Водночас поступове одужання світової економіки від коронакризи й надалі буде штовхати ціни на енергоресурси вгору. Вагомим внеском в загальний показник інфляції також буде статистичний ефект низької бази порівняння, що склалася в останні місяці минулого року. Все це дає підстави для входження інфляції в цільовий діапазон до кінця року», - сказано в матеріалах регулятора.

Зростання інфляції

  • 3 серпня 2020 року Національний банк України підвищив прогноз інфляції в Україні у 2020 році до 6% з 4,8%, прогнозованих раніше, залишившись при цьому в цільовому діапазоні 5% +/- 1 п.п.
  • За даними Держстату, споживча інфляція в Україні в липні 2020 року в річному вираженні - в порівнянні з липнем 2019 року - склала 2,4%, як і в червні поточного року.
  • Інфляція в Україні у 2019 році сповільнилася до 4,1% і стала мінімальною за останні 6 років.