Частка непрацюючих кредитів у I кварталі перевищила докарантинний рівень 2020 року / фото УНІАН Володимир Гонтар

У першому кварталі 2021 року майже всі сегменти небанківського фінансового ринку наростили обсяги операцій у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року.

Про це сказано в огляді небанківського фінансового сектору, опублікованому Національним банком України.

Читайте такожЯк українцям врятувати свої заощадження в умовах зростання інфляції

Відео дня

Відзначається, що більшість сегментів ринку залишаються високоприбутковими, продовжилася трансформація ринку небанківських фінансових послуг, переважно шляхом добровільного виходу з ринку ряду неактивних фінансових компаній.

Згідно з оглядом, активи страховиків в I кварталі зменшилися на 1% в порівнянні з попереднім кварталом. Валові страхові премії незначно знизилися через сезонне зменшення надходжень. Водночас у річному вимірі обсяг премій у сегментах ризикового страхування та страхування життя зріс на 6%.

Також наголошується, що залишається істотною кількість страхових компаній - порушників вимог регулятора до платоспроможності. Станом на 1 квітня 2021 року 44 страховика-ліцензіата не виконували норматив платоспроможності та достатності капіталу або ризикованості активів.

Що стосується кредитних спілок, то їх активи та кредитування ростуть дуже повільно. Частка непрацюючих кредитів у I кварталі перевищила докарантинний рівень 2020 року на 2-4 п.п. Попри низьку операційну ефективність, кредитні спілки отримали прибуток у I кварталі, зокрема, внаслідок скорочення відрахувань у резерви кредитних збитків.

За даними НБУ, незадовільні фінансові показники діяльності кредитних спілок призводять до значної кількості порушників нормативів. Так, в I кварталі 9 кредитних спілок порушували вимоги до достатності капіталу.

Щодо фінансових компаній і ломбардів регулятор повідомляє, що їх активи в I кварталі істотно знизилися внаслідок відходу з ринку найбільшої за обсягом активів компанії, яка працювала з юридичними особами. Натомість кредити фінкомпаній домогосподарствам зростають три квартали поспіль після скорочення на початку коронакризи.

Через сезонне зниження ділової активності скоротився обсяг операцій фінансового лізингу. Разом з тим доходи фінансових компаній в I кварталі були рекордними за останні три роки.

Обсяг нового кредитування ломбардами в I кварталі зменшився майже на 8% у порівнянні з попереднім кварталом, проте незначно зріс у річному вимірі. Діяльність ломбардів залишається прибутковою.

За даними Нацбанку, більшість сегментів небанківського фінансового ринку за підсумками 2020 року отримали прибуток.

Закон про "Спліт"

Верховна Рада України у 2019 році прийняла закон про "Спліт". Згідно із законом, нагляд і регуляція ринку близько 1900 небанківських фінустанов, серед яких страхові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро Кредитних Історій, ломбарди та інші фінансові компанії, з 1 липня 2020 року переходять під контроль НБУ, тоді як Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.