REUTERS

Вперше за останні п’ять років публічне акціонерне товариство «Одеський припортовий завод» відвантажило на експорт рекордний обсяг аміаку.

Про це інформує прес-служба АТ «ОПЗ».

Як йдеться у повідомленні, на початок року обсяг відвантаженого на експорт аміаку сягає 1 млн 213 тис. тонн., що є безпрецедентним у історії заводу. Лише у травні 2020 року ця цифра оновилась до 273 тис. тонн.

Відео дня

Також ОПЗ у червні 2020 року планує відвантажити залізницею 20 тис. тонн аміаку. Це має відбутися завдяки домовленостям керівництва ОПЗ із українськими підприємствами, які почали діяти з початку травня 2020 року, щодо відновлення співпраці стосовно прийому аміаку залізничним транспортом, його зберігання та відвантаження на експорт.

За підрахунками АТ «ОПЗ», це принесе заводу 10,5 млн грн додаткового доходу.

Варто зазначити, що, крім перевалки хімічної продукції, ОПЗ також виробляє власну продукцію, працюючи відповідно до давальницького контракту з «Агро Газ Трейдинг».

За словами керівника підприємства Миколи Синиці, шляхом переговорів вдалося збільшити тарифи на переробку давальницької сировини, зокрема: виробництва аміаку – на 2 дол. США за 1 тонну та виробництва карбаміду – на 3 дол. США за 1 тонну. Економічний ефект від введення нових тарифів за квітень-травень 2020 року для АТ «ОПЗ» склав 500 тис. дол. США.

Як повідомлялось раніше, починаючи з серпня 2019 року, Одеський припортовий завод переробив 538 млн кубометрів газу, з якого виготовив 669,7 тис. тонн карбаміду та 61,6 тис. тонн аміаку. Продукція заводу повернулася на ринки країн ЄС, Північної Америки, Азії, Африки.