За словами Гетманцева, скоротився обсяг державних запозичень / фото УНІАН Володимир Гонтар

Попит на українські облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) впав через стягування Росією військ до кордону з Україною, тому президент України Володимир Зеленський активізував питання отримання фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду.

Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у своєму Телеграм-каналі.

Читайте такожПлан надходжень загального фонду держбюджету не виконано - голова Рахункової палати

"Дійсно, через стягування Росією військ до кордону з Україною знизився попит інвесторів на ОВДП Мінфіну. Як наслідок - скоротився обсяг державних запозичень, який в останні тижні склав 1-1,6 млрд гривень (раніше середнє залучення становило близько 10 млрд гривень). Але як тільки ситуація на кордоні стабілізується, інвестори знову почнуть купувати ОВДП", – зазначив Гетманцев.

Він додав, що глава держави поставив завдання прискорити досягнення домовленостей з МВФ щодо тих питань, які Україна ще повинна реалізувати. Продовження співпраці з МВФ дозволить зберегти фінансову стабільність в Україні в довгостроковій перспективі.

"Втім, українська економіка має запас міцності. Зокрема, через перекриття корупційних схем на митниці та в податковій вдалося перевиконати доходи бюджету навіть в умовах коронакризи. Також за завданням президента активізована робота над отриманням фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду", – підкреслив Гетманцев.

Що цьому передувало

Міністерство фінансів України на щотижневому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики 13 квітня залучило до державного бюджету 1,59 млрд грн.

Стягування російських військ до українського кордону

  • 30 березня Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що РФ зосередила вздовж кордону України та на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп і під виглядом підготовки до навчань планує ще стягнути до 25 батальйонних тактичних груп, що створює загрози військовій безпеці нашої держави.
  • За даними ЗСУ, окупанти на Донбасі підсилюють передові підрозділи розвідувальними групами та снайперськими парами, проводять тренування особового складу із задіянням інструкторів Збройних сил РФ. Також російсько-окупаційні війська тримають у готовності до застосування чергові підрозділи артилерії на певних напрямках, зокрема, у населених пунктах на окупованій території України.
  • 31 березня The New York Times повідомила, що Росія стягує чотири тисячі військових до кордону з Україною.
  • Командування збройних сил США в Європі підвищило свою бойову готовність до найвищого рівня після відновлення бойових дій між російськими бойовиками та українськими військовими в Донецькій області на сході України.
  • США зажадали від Росії пояснень через стягування своїх військ до кордону з Україною, а також попередили Росію про реакцію в разі агресії щодо України.
  • 8 квітня Хомчак заявив, що ситуація контролюється, а українські військові готові реагувати на загострення ситуації на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей, так і вздовж усього українсько-російського кордону.

Головні новини України та світу на ранок 15 квітня