Ситуація на валютному ринку зміниться, вважає експерт / фото REUTERS

Протягом останніх двох тижнів на валютному ринку спостерігалося поступове зміцнення гривні, наступного тижня ситуація може дещо змінитися.

Про це в коментарі УНІАН розповів директор департаменту казначейства Cominbank Герман Марченко. "Протягом 10-14 днів на валютному ринку спостерігалося поступове зміцнення гривні, коли готівковий курс "впритул" наблизився до офіційного курсу. Головні причини такого явища полягають в суттєвому збільшенні пропозиції", - сказав Марченко.

Пропозиція, за його словами, збільшувалася через те, що по завершенню трьохмісячних депозитів з конвертацією, які дали змогу придбати валюту за курсом на 10-12% нижче офіційного, частина громадян вирішила обміняти отриману валюту на гривню. Також на це вплинуло передсвяткове щорічне збільшення пропозиції готівки в середньому на 5-7% завдяки обміну частини заощаджень населення для необхідних витрат на Великдень.

Відео дня

"Крім того, зміцнення гривні відбулося на тлі низької інфляції, поступового зростання бізнес-активності та схвалення нової 4-річної програми співпраці України та МВФ з отриманням першого траншу у 2,7 млрд дол. Сюди ж слід додати зниження курсу в державних банках, який є орієнтиром, додатковим маркером і для обмінних пунктів. Іншими словами, виникли досить об’єктивні умови для поступового зміцнення гривні", - сказав експерт.

Марченко зазначив, що наступного тижня ситуація на готівковому ринку валют може дещо змінитися: за всіма ознаками попит і пропозиція перебуватимуть у гармонії і курс більш-менш стабілізується в коридорі 36,9-37,5 грн/дол. та 40-41 грн/євро; щоденні курсові коливання залишаться в межах 0,3-0,5 грн, а різниця між курсом покупки і продажу також буде мінімальною: в діапазоні 0,15-0,25 грн.

"Щодо подальшої ситуації на валютному ринку, то варто нагадати, що НБУ, запровадивши депозитні сертифікати під 25%, заохочує банківський ринок до розвитку довгострокових депозитних гривневих програм під збільшені відсотки. Тобто гривня має стати найбільш привабливою валютою для збереження і примноження заощаджень. Крім того, згідно з ухваленою програмою співпраці з МВФ, Україна взяла на себе зобов’язання з поступової лібералізації валютного ринку", - зауважив директор департаменту казначейства Cominbank.

Він вважає, що саме тому найімовірнішим і обґрунтованим сценарієм подальшого розвитку подій є поступове встановлення єдиного курсу валют, а базовим орієнтиром може стати саме офіційний курс: 36,57 грн/дол. і 39,9 грн/євро.

"Цей процес не відбудеться раптово: за певних сприятливих економічних, соціально-політичних та воєнних умов утворення єдиного курсу слід очікувати не раніше, ніж за 1,5-2 місяці", - додав Марченко.

Курс долара в Україні - що сьогодні варто знати

Як повідомляв УНІАН, курс гривні до долара в банківських обмінниках Києва сьогодні послабився на 10 копійок - до 37,90 грн/дол. Щодо євро курс гривні послабився на 5 копійок і становить 41,15 грн/євро.

Варто зазначити, що офіційний курс долара в Україні вже тривалий час не змінюється. Національний банк України ще 21 липня минулого року підвищив вартість американської валюти на чверть, і вона почала становити 36,57 грн.

Вас також можуть зацікавити новини: