У кіберпросторі Росія атакує з такою ж інтенсивністю, як б’є по Україні ракетами. І ці баталії давно вийшли за межі України чи Росії, часто зустрічаємо новини про чергові удари по аеропортах США чи банках Естонії.

І чергові погрози Росії вдарити по українських банках також, ймовірно, втіляться в життя у кіберпросторі. В ефірі "1+1" голова Державної служби спеціального зв'язку України Юрій Щиголь пояснив, якою може бути віртуальна атака на банки.

"Інколи, коли ви не можете користуватися звичними банківськими послугами, то це може бути або dDos-атака, або вплив на інформаційну та комунікаційну систему банку з метою порушення його стійкої роботи", - каже він.

Простіше кажучи, так роблять недоступними послуги банку саме для простих громадян. Але мета такої атаки все одно залишається знищення всієї інфраструктури України.

Удари по енергосистемі України та робота банків

У жовтні 2022 року Російська Федерація розпочала атаки на об'єкти критичної інфраструктури України.  Окупанти б'ють по об'єктах енергетики.

23 листопада в Україні стався блекаут після серії масованих ударів РФ. Тоді практично неможливо було зняти готівку в банкоматах, розрахуватися банківською карткою у низці магазинів. 

25 листопада клієнтам monobank дали можливість зняти готівку без банкоматів.

Стало відомо, що Національний банк разом з банками впроваджують план заходів для забезпечення безперервності роботи банківської системи в умовах тривалої відсутності електропостачання.

У НБУ вже звернулися до ОВА з проханням дозволити банкам в окремих "пунктах незламності" розмістити додаткові банкомати й термінали, щоб люди й там мали доступ до готівки.