Будуть складені графіки погашення заборгованостей / фото УНІАН Володимир Гонтар

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив органам влади визначити конкретний план дій, заходів та графіків щодо погашення заборгованості за зарплатою на держпідприємствах.

Про це повідомляє прес-служба уряду за підсумками засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати 1 липня.

Читайте такожВ Україні зростають борги із зарплат

Відео дня

У нараді взяли участь перший віце-прем'єр-міністр — міністр економіки Олексій Любченко (голова Міжвідомчої робочої групи), міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, представники Міністерства енергетики, керівництво ДК "Укроборонпром", Фонду державного майна, голови облдержадміністрацій.

За словами Шмигаля, проблема заборгованості з виплати зарплат супроводжує Україну всі роки незалежності, але дуже важливо, щоб вона зменшувалася.

"Питання забезпечення конституційного права працівників на своєчасне отримання заробітної плати за працю має стати важливою складовою державної політики. Планом пріоритетних дій уряду на 2021 рік визначено завдання щодо законодавчого врегулювання питання посилення захисту прав працівників на своєчасне отримання заробітної плати. І тут немає місця компромісам - зарплата має платитися вчасно і в повному обсязі", - цитує прес-служба Шмигаля.

Глава Уряду зазначив, що в кожному органі влади має бути визначена посадова особа, яка нестиме персональну відповідальність за стан погашення заборгованості у певній сфері господарювання або регіоні.

"Тимчасові комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати мають працювати так часто, як того вимагає ситуація. Якщо в регіоні є заборгованість, значить, комісія має працювати до отримання належного ефекту: скорочення заборгованості та повного її погашення. Порожні звіти про кількість зборів та чергових безрезультатних заслуховуваннях прийматися не будуть. Заходи мають бути рішучими та ефективними», — сказав прем'єр.

Крім того, Шмигаль поставив завдання всім керівникам центральних і місцевих органів влади забезпечити, щоб кожен працівник медицини, освіти, культури, спорту та інших бюджетних сфер отримував зарплату не пізніше визначених законом термінів.

За підсумками наради серед іншого було доручено керівникам усіх державних підприємств, де є заборгованість із заробітної плати, визначити конкретний план дій, заходів та графіків її погашення та надання щомісячних звітів з цих питань.

Заборгованість по зарплаті

За даними Державної служби статистики, заборгованість підприємств з виплати заробітної плати в Україні у квітні 2021 року зросла на 5,4% у порівнянні з попереднім місяцем і на 1 травня становила 3,57 млрд грн.

Основна частка заборгованості припадає на промисловість (77,7%), професійну, наукову та технічну діяльність (7,2%). Близько половини боргу утворено в Донецькій (23,2%), Харківській (13,3%) областях та місті Києві (12,9%).