Падіння ВВП очікується в межах прогнозованих тенденцій / фото УНІАН Володимир Гонтар

У Мінекономіки заявили, що впровадження карантину вихідного дня в листопаді не матиме істотного впливу на економічні підсумки 2020 року - за оцінками відомства, втрати становлять 0,04 - 0,06 п.п. в розрахунку за рік.

Про це йдеться в огляді департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.

Читайте такожНе всі кафе і ресторани відновились після карантину вихідного дня - дослідження

Відео дня

"Враховуючи структурні особливості коронакризи, основний удар припав на малі та середні підприємства (МСП), не зачепивши при цьому фінансову систему, що дозволило уникнути фінансової дестабілізації та продовжувати безперебійну діяльність банківської сфери", - йдеться в огляді.

"Враховуючи, що частка МСП, діяльність яких потрапляє під дію заборони та жорстких обмежень у загальному обсязі доданої вартості за витратами виробництва, незначна і становить всього 6,2% (у 2019 році), а також пристосованість окремих видів економічної діяльності до нових умов ведення бізнесу (онлайн продажі, робота на доставку, zoom конференції та переговори й т.ін.) за підсумками року падіння ВВП очікується в межах прогнозованих тенденцій - 4,8% -5,0% (р/р)", - додали в Мінекономіки.

Зазначається, що окремим негативним фактором впливу до кінця року є спадна динаміка в сільському господарстві. 

Карантин в Україні

11 листопада Кабмін прийняв рішення про введення карантину вихідного дня з 14 листопада. Уряд відмовився від адаптивного карантину і встановив загальнодержавний карантин з обмеженнями, які діяли в попередньому варіанті карантину на територіях з помаранчевим рівнем епіднебезпеки, для всіх територій.

17 листопада Рада провалила голосування за рекомендацію Кабміну скасувати карантин вихідного дня

2 грудня 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що Кабмін не буде продовжувати карантин вихідного дня.