В Україні зросте комуналка / фото УНІАН, Максим Поліщук

Український уряд у листі про наміри до керівництва МВФ (Меморандумі) анонсував підвищення тарифів на газ та електроенергію. Коли це станеться - не розкривається.

"Ми твердо віддані реалізації своєчасної та амбітної програми реформ, спрямованих на вирішення давніх структурних проблем в енергетичному секторі, які посилилися війною", - повідомляється у Меморандумі із МВФ.

Зокрема, після закінчення війни знадобиться відновлення та посилення конкуренції на оптовому та роздрібному ринках газу.

Відео дня

"Крім того, забезпечення стійкості системи та зниження квазіфіскальних зобов'язань потребуватиме поступового збільшення газу та тарифів на електроенергію для відшкодування витрат при виділенні адекватних та цільових ресурсів для захисту вразливих домогосподарств", - заявила влада України.

Одним з головних пріоритетів називається стримування несприятливого впливу війни на сектор. Це передбачає забезпечення того, що достатні ресурси можуть бути спрямовані на основні великі підприємства з державною участю.

"У короткостроковій перспективі меню варіантів включає підвищення тарифів, забезпечення зовнішнього фінансування або прозору та виняткову пряму підтримку бюджету", - зазначається у документі.

Меморандум з МВФ і новий кредит для України

Нещодавно МВФ схвалив рекордний кредит для України в розмірі $15,6 мільярда. Перший транш у розмірі $2,7 мільярда надійде вже найближчим часом.

У Меморандумі вказується, що Україна зобов'язалася провести реформу пенсійної системи і системи соцзабезпечення, а також повернути обов'язкове декларування доходів чиновників.

Вас також можуть зацікавити новини: