Зростання цін може продовжитись / фото УНІАН, Сергій Чузавков

У лютому в Україні можуть продовжити зростати ціни через високу інфляцію, яка спровокована ситуацією навколо можливого російського вторгнення. Це може стати загрозливим явищем для вітчизняної економіки.

Нині "градус військової істерії в Україні" потрібно максимально швидко знижувати, вважає голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко. Про це він сказав сайту "Телеграф".

Головним фактором зростання цін економіст називає істерику на тлі інформації про можливе вторгнення російських військ. Саме тому, вважає він, нині потрібно заспокоїтись - як населенню, так і економіці. Охріменко наголошує, що інформація щодо врегулювання цін наразі не дає потрібного ефекту. Це пов'язано з тим, що розцінки на нафту і газ, які безпосередньо впливають на інфляцію та вважаються поширеною світовою тенденцією, продовжують бути високими.

Відео дня

Експерт прогнозує, що цього місяця ситуація не зміниться - і тут Україна з цим поки що нічого вдіяти не може.

Моніторинг та держрегулювання цін:

  • 12 січня 2022 року Кабінет міністрів ввів щоденний моніторинг цін для 30 продовольчих і непродовольчих товарів, в тому числі на цибулю ріпчасту, буряк, моркву, картоплю, капусту білокачанну.
  • Також 12 січня 2022 року Кабінет міністрів ввів державне регулювання цін на ряд продуктів.