Українські банки продовжують скорочувати чистий прибуток / фото УНІАН

У січні-вересні 2020 року українські банки отримали 37,6 мільярда гривень чистого прибутку, що на 22% менше аналогічного періоду минулого року, коли банківський сектор заробив понад 48 мільярдів гривень.

Читайте такожУкраїнці взяли мікрокредитів на суму, що перевищила бюджет Києва

Про це передає прес-служба Національного банку України.

Відео дня

Зазначається, що в третьому кварталі 2020 року чистий фінансовий результат банків становив 13,8 мільярда гривень, що в 1,8 раза більше результату другого кварталу 2020 року і на 20% менше, якщо порівняти з аналогічним кварталом 2019 року.

Основна причина падіння доходів банків

"Основною причиною нижчого фінансового результату цього року є формування резервів під очікувані збитки в сумі 20,9 мільярда гривень. Для порівняння, у 2019 році банки за аналогічний період сформували резерви на 8,3 мільярда гривень. Загальне зниження бізнес-активності під час карантину і падіння попиту на кредити та банківські послуги, а також зростання неплатежів за кредитами негативно позначаються на процентних і комісійних доходах банків", - сказано в повідомленні.

За даними НБУ, темпи зростання чистого комісійного і процентного доходів банків були найнижчими за останні 4 роки, але водночас обсяги чистих процентних і комісійних доходів сьогодні є достатніми для покриття адміністративних витрат більшості банків.

Скільки банків отримали прибуток

Згідно з повідомленням, станом на 1 жовтня 2020 року з 74 платоспроможних банків 62 банки були прибутковими та отримали чистий прибуток 40,8 мільярда гривень, що перекрило збитки 12 банків на загальну суму 3,2 мільярда гривень.

"Прибуток за 9 місяців був сформований в основному" ПриватБанком "(21,3 мільярда гривень, або 56,6% від усього прибутку) і групою банків з іноземним капіталом, крім російського (9,2 мільярда гривень)", - відзначили в Нацбанку.

Що цьому передувало

  • Чистий прибуток українських банків за січень-серпень 2020 року знизився на 26,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року і становив 32,6 мільярда гривень.