Cтавки за кредитами для бізнесу нижче 10% / Ілюстрація / REUTERS

Українські банки за останні 3 місяці значно знизили кредитні ставки для бізнесу.

Про це повідомив глава Національного банку України Кирило Шевченко в ході брифінгу.

Читайте такожНацбанк зберіг облікову ставку на Рівні 6%

Відео дня

Ставки для бізнесу

"Наприклад, ставки по кредитах для бізнесу вже нижче, ніж 10%. Я нагадаю, що за перше півріччя середня ставка була 11%", - сказав Шевченко.

"Ставки по кредитах для бізнесу вже нижче, ніж 10%", - зазначив Шевченко.

Ставки для населення

"За ставками для населення, на жаль, такої тенденції немає, за винятком ставок за іпотечними кредитами. Середні ставки за іпотечними кредитами, якщо ми починали рік з рівня 20%, то в липні вони становили близько 13%, і за серпень ми очікуємо середні ставки за іпотечними кредитами ще нижче", - сказав Шевченко.

"За серпень ми очікуємо середні ставки зп іпотечними кредитами ще нижче", - сказав Шевченко.

Кредитний портфель

Глава НБУ зазначив, що в липні та серпні поточного року банки кредитували бізнес і населення значно активніше, ніж в першому півріччі: якщо за перше півріччя кредитний портфель банків скоротився на 5%, то за останні 2 місяці, за словами Шевченка, портфель виріс приблизно на 3%.

«Ми бачимо суттєве збільшення видач нових іпотечних кредитів. На це також впливає фактор карантину, тому що в період карантину була певна пауза. Але ми спостерігаємо таку тенденцію, коли починає зростати кредитування, поки що повільно, але ми бачимо хороший тренд», - підкреслив глава Нацбанку.

Портфель поганих кредитів

Також він відзначив тенденцію до скорочення портфеля поганих кредитів. За словами Шевченка, їх частка за останні 2 місяці скоротилася на 1,5%.

Короткострокові кредити

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, який був присутній на брифінгу, повідомив, що короткострокові кредити для мультинаціональних компаній вже мають ціну на рівні близько 7%.

«Це як раз параметри, які тягнуть вниз середню ставку. Щодо ставок для середнього та малого бізнесу і більш довгострокових кредитів, так, вони ще знаходяться у двозначній площині, але вони в кінці минулого року були на рівні десь 20%, а зараз вони вже 14-15%, і я не пригадую, щоб в Україні колись були нижчі ставки. І я також не пригадую, щоб в Україні ставки по депозитах були нижче 10%, а зараз, щоб знайти ставку по депозитах більше 10%, потрібно дуже постаратися», - сказав Сологуб.

Він підкреслив, що зниження ставок по кредитах сприяють нормальна прогнозована політика Нацбанку і нормальна макроекономічна ситуація.

«Але також є важливими ті речі, про які говорив глава: з точки зору поганих кредитів, з точки зору судових рішень, оскільки це теж впливає на динаміку кредитних ставок, а не тільки політика Національного банку», - зазначив Сологуб.

Непрацюючі кредити

Банки державного сектора за підсумками першого півріччя скоротили портфель непрацюючих кредитів (NPL) на 6,1 млрд грн, або 1,5%.

Починаючи з 2020 року банки до 1 жовтня будуть аналізувати знецінені активи на предмет наявності критеріїв для списання та списувати, що дозволить позбутися від непрацюючих кредитів.

Частка проблемних кредитів в українських банках за підсумками 2019 року вперше за останні роки знизилася нижче рівня в 50% - до 48,4% на початок поточного року.

Частка непрацюючих кредитів в банківській системі України за 2018 рік скоротилася на 1,69 п.п. - до 52,85% на 1 січня 2019 року, а обсяг таких кредитів - на 35,8 млрд грн, до 630,8 млрд грн.