Ілюстрація REUTERS

Національний банк дозволив банкам списувати знецінені фінансові активи за рахунок резервів під очікувані збитки за відсутності обґрунтованих очікувань щодо їх відновлення.

Читайте такожУ НБУ розповіли, як банки працюватимуть на Великдень та травневі свята

Як повідомляється на сайті НБУ, починаючи з 2020 року банки до 1 жовтня будуть аналізувати знецінені активи на наявність критеріїв для списання і списувати, що дозволить позбавитися непрацюючих кредитів.

Відео дня

Згідно з наведеними критеріями, допускається списання активу, за яким сформований резерв згідно з вимогами МСФЗ 9 «Фінансові інструменти» в повній сумі його валової балансової вартості, якщо прострочення погашення суми боргу або його частини становить понад 36 місяців.

Також серед критеріїв для списання - відсутність за попередні 36 місяців істотних платежів в обсязі більш як 10% балансової вартості активу, надходжень від реалізації застави або звернення стягнення на забезпечення, доступу до стягнення застави протягом попередніх 36 місяців.

Крім того, можна списати актив, якщо банк тричі поспіль не зміг здійснити його продаж або в банку є інформація, що заборгованість по активу була списана іншим банком.

Відзначається, що банк не може застосовувати сприятливіші критерії для списання знецінених активів боржників – пов'язаних з банком осіб

Також в НБУ наголосили, що списання не є прощенням боргу, і банк може продовжувати заходи щодо врегулювання заборгованості для її повернення.

Як повідомляв УНІАН, частка проблемних кредитів в українських банках за підсумками 2019 року вперше за останні роки знизилася нижче рівня 50% - до 48,4% на початок поточного року.

Основними факторами поліпшення якості кредитних портфелів у НБУ назвали зростання роздрібного кредитування на 30% в рік, реструктуризацію кредитного портфеля двома держбанками на суму понад 30 млрд грн, продажу проблемних кредитів та їх списання за рахунок резервів іноземними банками, зміцнення національної валюти.