Експерт зазначив, що ВВП зростає на двох показниках - держзакупівлях і на споживчих витратах / фото УНІАН

Зростання ВВП в Україні не призведе до зростання добробуту українців, оскільки рівень ВВП безпосередньо не впливає на громадян. Таку думку висловив доктор економічних наук, співзасновник центру економічного відновлення Олексій Длігач в ефірі телемарафону. 

"Не завжди зростання ВВП відбивається на гаманці і навпаки, хоча споживчі витрати, наша можливість купувати, і те, що ми реально купуємо, і є складовою ВВП, але в Україні є багато інших чинників. Наприклад, величезні державні закупівлі, які в нас є, - це теж складова ВВП. Держзакупівлі у нас проводяться, зокрема за рахунок не тільки податків, а й грошових надходжень від наших партнерів. Інвестиції демонструють позитив, але це маленька частка зростання українського ВВП", - розповів експерт.

За його словами, українська економіка показує зростання завдяки двом чинникам - державним закупівлям і споживчим витратам, спричиненим зростанням цін і тарифів.

Відео дня

"Українці дійсно стали більше витрачати в середньому на людину, зокрема на купівлю продуктів або оплату комунальних послуг. З одного боку, це свідчить про те, що реальні доходи населення зросли. У 2023 році українці стали собі більше дозволяти і це призвело до зростання ВВП, а не навпаки", - зазначив експерт.

Зростання економіки України у 2024 році - останні новини

У лютому перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко заявила, що зростання економіки за результатами 2024 року прогнозують на рівні щонайменше 4,6%.

Водночас у Мінекономіки оцінили зростання ВВП у січні на рівні 3,5% порівняно з аналогічним періодом 2023 року. На думку експертів, це зумовлено зростаючим інвестиційним попитом, а також доступністю зовнішніх ринків для українського виробника.

Водночас згідно з даними Держстату України, реальний ВВП у 2023 році порівняно з 2022-м збільшився на 5,3%, а номінальний ВВП становив 6537,8 млрд грн.

Вас також можуть зацікавити новини: