ЄК планує надати Орбану можливість зупинити фінансування у 2025 році / фото ua.depositphotos.com

Єврокомія обговорює можливі поступки деяким вимогам Угорщини, аби забезпечити пакет підтримки для України в €50 млрд, пише Financial Times.

Зокрема, представники Комісї заявили, що вони відкриті до щорічних аудитів допомоги та впровадження "екстреного гальмування". Воно дасть право країнам "висловити занепокоєння" щодо виплат Україні.

Крім того, Єврокомісія планує надати Орбану можливість зупинити фінансування на середині шляху – у 2025 році.

Відео дня

Нагадаємо, пакет допомоги розрахований до 2027 року. У такому випадку, якщо Україна не потребуватиме подальшої допомоги – угорський прем'єр може накласти вето на продовження виділення грошей.

Видання зазначає, що Комісія запитала у представника Угорщини, чи буде цього достатньо, щоб Орбан відмовився він свого вето. "Поки незрозуміло, але, найімовірніше, так", — відповів він.

Журналісти зазначають, що поступки Угорщині є швидшою процедурою, ніж альтернативні домовленості. Адже вони вимагають більш складних механізмів в обхід Будапешта. 

Зокрема, називають можливість продовження існуючого кредитування на один рік, залучення спільного боргу, забезпеченого національними гарантіями, або створення спеціального фінансового механізму для виплати грантів.

Такі варіанти також розглядаються, адже вони дозволять надати Україні допомогу без погодження з Угорщиною. Але такі процеси будуть дорожчими і потребуватимуть більше часу для створення та виділення допомоги Україні. Водночас із цим, Київ нагадує про необхідність отримати допомогу не пізніше березня, щоб уникнути друкування грошей для фінансування витрат.

Блокування допомоги Україні Угорщиною: що відомо

На останньому саміті Євросоюзу Угорщина ветувала рішення про виділення нової фінансової допомоги Україні. Решта лідерів 26 країні погодилися на цей "мегапакет" для України.

Наступний саміт пройде вже в січні. Згодом Єврокомісія заявила, що готує альтернативний пакет допомоги Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: