Рейндерс пропонує розширити список воєнних злочинів / фото Надії Бурбели

Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс розповів, як змусити Росію заплатити Україні за завдані війною збитки. 

"Тепер наше основне завдання – переконатися, що усі країни-члени ЄС можуть ефективно заморозити активи олігархів та організацій з санкційного списку. Зараз в Європейському Союзі заморожено 24,3 мільярди євро, але я продовжую подорожувати різними державами-членами, щоб сказати, що це добре, але – подекуди можливо зробити більше. І я бачив деякі резерви кілька місяців тому", - сказав він в інтерв'ю УНІАН.

Єврокомісар каже, що останніми тижнями він найчастіше їздив до Греції, Мальти, Кіпру.

Відео дня

"На Кіпрі – 100 мільйонів. Там проживає величезна російська спільнота, і ми хочемо продовжувати чинити тиск, щоб бути впевненими в правильному функціонуванні механізму санкцій. Можливо, частину з цих 24 мільярдів вдасться передати Україні, якщо ми зможемо перейти від заморожування цих активів до їх арешту та конфіскації. Щоб зробити це, потрібно почати кримінальне провадження – як ви знаєте, заморожування активів – це адміністративне рішення урядів, на відміну від конфіскації. Там, де можливо, потрібно довести, що має місце кримінальний злочин. Окрім звинувачень у відмиванні грошей і корупції – щодо осіб, з якими пов’язане заморожене майно – я запропонував також застосувати вторинні санкції. Якщо відбудеться порушення санкційних обмежень, ми маємо звертатись до органів правосуддя і вимагати конфіскації майна осіб, що порушують санкції", - додав Рейндерс.

Він пропонує розширити список воєнних злочинів.

"І щоб порушення санкцій стало злочином вищого рівня. От, зараз ми обговорюємо проект Директиви ЄС – щоб усе це було імплементовано парламентами, і ми були впевнені, що всі країни-члени звертатимуться до органів юстиції, вимагаючи арешту і, можливо, конфіскації арештованих активів", - сказав чиновник.

За його словами наразі є заблокованими 207 мільярдів євро активів резервів Центрального банку Росії та інших установ у Брюселі, Люксембурзі, деяких інвестиційних банках Німеччини або Франції.

"Але це не те ж саме, що заморозка активів із санкційного списку.  Ці активи неможливо використовувати безпосередньо, оскільки це – власність різних установ, і ми не маємо підстав для їх конфіскації. Ми хочемо поважати верховенство права, і, навіть якщо Росія порушує закон, це не означає, що ми можемо робити те ж саме. Але якщо, наприклад, у Брюселі відбувається управління цими активами, і з них отримується прибуток, то що можна з ним зробити? Звісно, оподатковувати! І уряд Бельгії кілька тижнів тому вирішив, що зібрані з цих прибутків податки направлятимуться не до їх бюджету, а в Україну. Звісно, це менше за 100 мільйонів євро, але це вже щось", - додав він.

Наразі єврочиновники намагаються зрозуміти, чи можливо взагалі забрати увесь прибуток від цих активів законним шляхом до Союзного бюджету для подальшої передачі коштів в Україну.

"Ми говоримо про приблизно 3 мільярди євро на рік! Це питання зараз обговорюється. Існує багато труднощів з юридичними, політичними, монітарними аспектами. Але ми хочемо продовжувати працювати над санкціями, заморозкою активів та пошуком шляхів вирішення існуючих проблем. Ми вперше обговорюємо питання компенсації завданих війною збитків, поки сама війна ще триває, і ми вже напрацювали певні інструменти. Ми збиратимемо дані про усю завдану шкоду, потім спеціальна комісія перевірятиме їх на достовірність, після чого виплачуватиметься компенсація. Наскільки це можливо, ми хотіли б зробити це за рахунок російських активів", - сказав Рейндерс.

Заморожені російські активи

Італія заморозила активи російських олігархів на суму близько 2 мільярдів євро з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Лідери Європейського Союзу підтримують плани, що передбачають введення податку на непередбачений прибуток, отриманий від заморожених активів російського Центрального банку сумою понад 200 мільярдів євро, для допомоги у відновленні України. В ЄС будуть домагатися політичної підтримки цієї ідеї серед ключових країн "Великої сімки".