Застосування кримінального покарання за контрабанду є тенденцією в ЄС і має низку переваг - експерт

15 листопада 2021 року виповниться десять років відтоді, як в Україні декриміналізована контрабанда товарів. Проте рівень контрабанди росте: частка нелегальних тютюнових виробів на ринку України у лютому 2021 року становила 12,8% проти 5,8% у лютому 2020 року, що є максимальним показником з 2011 року.

На думку експертів, впровадження кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів стане ефективним у боротьбі з цим явищем, повідомляє Економічна Правда.

“У митниці скаржаться, що в рамках здійснення провадження в справах про адміністративні правопорушення суди закривають справи зі значною вартістю предметів правопорушень, а у представників відомства бракує повноважень задокументувати і довести обставини вчиненого правопорушення. Це унеможливлює притягнення зловмисників до відповідальності”, - йдеться у матеріалі.

Відео дня

Щороку через контрабанду товарів бюджет втрачає до 300 млрд грн.Причому значну частину контрабанди становить підакцизна група товарів – алкоголь, тютюн, пальне.

За даними дослідження Info Sapiens, 90% українців підтримують ідею встановлення кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів у великих та особливо великих розмірах.

Кримінальна відповідальність за контрабанду тютюнових виробів передбачена у  багатьох країнах ЄС. Оскільки багато контрабанди прямує до Євросоюзу саме з України, Європа також підтримує ідею криміналізації контрабанди товарів загалом та підакцизних товарів зокрема.

“Застосування кримінального покарання за загальну контрабанду є тенденцією в ЄС і відповідає директиві (ЄС) 2017/1371 Європейського парламенту та Ради ЄС щодо боротьби з шахрайством. Директива реалізує основу кримінальної відповідальності за контрабанду", – коментує міжнародний ключовий експерт з митних реформ з програми ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM) Вітяніс Алішаускас.

Криміналізація контрабанди має низку переваг, переконаний експерт. За словами Алішаускаса, європейська практика показує, що в довгостроковій перспективі це має позитивний ефект. За великі обсяги контрабанди злочинці ризикуватимуть ув'язненням, а невеликі будуть менш вигідними.

“Контрабанда спричиняє мільярди євро збитків для державних бюджетів, а також поширення неякісних та небезпечних товарів, які стають причиною інших проблем, не пов'язаних безпосередньо з економікою", – пояснює експерт. 

У EU4PFM же переконані: ухвалювати закон про криміналізацію контрабанди необхідно. 13 липня парламент таки ухвалив за основу президентський законопроєкт №5420 про криміналізацію контрабанди.

"Не можна не вітати той факт, що проєкт був поданий Офісом президента. Разом з тим, слід зробити все можливе, щоб зняти страхи, які мають деякі підприємці щодо нового законопроєкту”, - зауважує Алішаускас.