REUTERS

Єдиний виробник офіційних документів в Україні – Державне підприємство "Поліграфічний комбінат "Україна" – може потрапити під контроль людей, пов'язаних з російським ФСБ.

Таку думку висловив політичний оглядач Дмитро Крижак у своїй колонці на сайті Lenta.ua. 

За його словами, конкурс на посаду директора поліграфкомбінату виграла Тетяна Бондаренко, яка пов'язана з особами, що мають "прямі й неприховані зв'язки з ФСБ РФ та іншими державними структурами країни-агресора". Зокрема, автор повідомляє про Юрія Сидоренка – власника і засновника концерну ЄДАПС, який за часів Януковича володів монопольним правом на виробництво закордонних паспортів в Україні, і бізнесмена Артура Гранца.

Відео дня

"Насправді, це вже друга спроба здійснити захоплення повного контролю над ДП "Поліграфічний комбінат "Україна". Першу намагалися здійснити ще у 2017 році, але тоді "номер не пройшов", тому ділкам довелося дещо скорегувати плани, і підшукати собі "помічника" для їх втілення в життя серед чиновників. Саме таким спільником і став Олексій Переверзенцев (державний секретар Міністерства молоді та спорту, – УНІАН), за підтримки якого почали нову атаку на комбінат", - зазначив Крижак.

За його словами, 28 липня в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі було проведено нараду, головною темою якої мало стати питання "дотримання вимог законодавства про проведення конкурсного відбору керівника ДП "Поліграфічний комбінат "Україна".

"Але про яку законність взагалі може йти мова, якщо в той же день з претендентами на цю посаду вже нібито проводиться співбесіда? При цьому, запрошення на цей захід підписані не кимось із членів Комітету з призначення директора, який повинен створити Кабінет Міністрів України, а такою собі Оленою Тимченко, яка обіймає посаду "корпоративного секретаря комбінату" з абсолютно невизначеним статусом і повноваженнями", - зазначив Крижак.

Більш того, як додає автор, конкурсний відбір, за результатами якого перемогла Бондаренко, проводився "таємно", в ніч з 28 на 29 липня, після чого інші кандидати на посаду директора поліграфкомбінату отримали відписку про те, що "перевага віддана іншому кандидату" - без пояснень і обґрунтувань такого рішення.

"Це дає підставу вважати, що в "конкурсі" брали участь виключно "підставні" особи, які не будуть оскаржувати його ганебний результат. Саме таким чином і відбувалася "подвійна гра", в процесі якої члени наглядової ради комбінату на чолі з тим же Переверзенцевим вдавали проведення конкурсу відповідним чином, а насправді на підприємство "заводили" потрібну їм (а також Андрію Іванчуку, Артуру Гранцу і їх партнерам з ЄДАПС) людину", - підсумував Крижак.

Автор додав, що звернення представників трудового колективу ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" до профільного міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з приводу зловживань, які відбуваються в процесі призначення нового директора підприємства, мало своїм наслідком лише формальну відписку від виконуючого обов'язки Державного секретаря Міністерства Олени Бояркіної.

"Таке "реагування" на ситуацію, яка загрожує інтересам національної безпеки України з боку чиновників, які повинні втрутитися в неї, покласти край зловживанням, вкрай дивним, якщо не сказати більше - таким, що спонукає до думок про свідому зраду національних інтересів. Шахрайський і незаконний "конкурс" вже проведено з волі замовників з ЄДАПС і їх "ляльководів" з країни-агресора", - зазначив політичний оглядач.

Для того, щоб Бондаренко остаточно очолила поліграфкомбінат, залишилося провести затвердження її кандидатури як переможниці на конкурсі в Кабінеті Міністрів.

Довідка УНІАН. Раніше процедура видачі закордонних паспортів в Україні проходила за безпосередньої участі концерну ЄДАПС і ряду посередницьких структур, що істотно підвищувало остаточну вартість видачі паспорта і подовжувало термін його видачі. Концерн ЄДАПС протягом тривалого часу був монополістом з виготовлення голографічних захисних елементів. У 2014 році США висунули представникам ЄДАПС звинувачення в корупції.