Ілюстрація REUTERS

Заступник директора Центру економічної стратегії (ЦЕС) Марія Репко вважає, що наразі передчасно говорити про пожвавлення ринку кредитування в Україні в нинішніх умовах слідом за зниженням Національним банком облікової ставки до 8% річних.

Читайте такожШмигаль анонсував кредити для бізнесу під 0%

Таку думку Репко висловила в ході онлайн-конференції.

Відео дня

"Для кредитного ринку зниження облікової ставки загалом нічого не значитиме, банки зосереджені на ризики неповернення. Сплеск кредитування або розвиток іпотеки - я б зараз не говорила про це поки. Що стосується облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) і депозитних сертифікатів, то вони стануть привабливішими, тому що зниження облікової ставки тягне за собою зниження ставки за кредитами рефінансування і ставок депозитних сертифікатів, і уряду буде легше профінансувати свій бюджетний дефіцит і зробити план з внутрішніх запозичень", - сказала Репко.

За її словами, в цілому зниження регулятором ключової ставки стало несподіваним для ринку і перевищило очікування.

"Тому що інфляція низька, споживчий попит знижується, люди стали менше витрачати, оскільки отримують менше доходів, знижується ціна на товарних ринках на паливо, є тренд на зниження цін виробників. І паніка на валютному ринку вщухла, ринок спокійний, немає шаленого виведення коштів, ліквідності банків досить, населення не скуповує валюту, тому валютної кризи не сталося. І Нацбанк відчуває, що має простір для руху (в частині зниження ставки - УНІАН)", - підкреслила експерт.

Як повідомляв УНІАН, правління Національного банку прийняло рішення про зниження облікової ставки з 24 квітня на 2 п. п. - до п'ятирічного мінімуму 8% річних, при цьому ставка знижується сьомий раз поспіль.

Раніше Нацбанк очікує зниження облікової ставки до 7% до кінця року і при цьому не виключає можливості більшого пом'якшення монетарної політики цього року в тому випадку, якщо скорочення споживчого попиту за карантинних заходів і послаблення ділової активності буде сильніше тиснути на інфляцію в бік її зниження, ніж регулятор очікує зараз.