Иллюстрация REUTERS

Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов підписав указ, який з 1 січня 2019 року скасовує безкоштовне надання населенню електрики, газу, питної води і харчової солі. Постанова опублікована на сайті державного інформагентства країни.

Читайте такожП'ять країн через 22 роки підписали конвенцію про поділ Каспійського моря

Тепер жителі Туркменістану будуть платити за всі комунальні послуги, але, стверджує президент, за «пільговими цінами». В останній рік держава надавала певний ліміт користування комунальними послугами, а все, що було понад норму, люди оплачували самі, пише «Радіо свобода».

Відео дня

«У нелегкий перехідний період були введені пільги з безкоштовного користування газом, електроенергією, водою, сіллю, встановлені мінімальні тарифи на комунальні послуги й інші пільги. Але часи змінюються. Вимога сьогоднішнього дня – ефективне використання природних ресурсів, адаптація життя суспільства, держави, кожної людини до ринкових відносин. Разом із тим природні багатства країни повинні служити не тільки нинішньому, але й прийдешнім поколінням», – сказав президент.

Пропозиція про повне скасування пільг була внесена Халк Маслахти – Народною радою.

За словами Бердимухамедова, уряд ухвалив таке рішення, щоб продовжити «розвиток вільних ринкових відносин в економіці Туркменистану».

На своєму виступі перед Радою 25 вересня президент країни заявив, що доходи жителів Туркменістану «помітно зросли», а також з’явилися «широкі можливості для заробітку».

Восени 2017 року Бердимухамедов підписав указ, який лімітував безкоштовне користування комунальними послугами. Тоді в уряді теж заявляли про поліпшення добробуту людей.